Catina nelipsita pe langa citostatice

http://www.womens.ro/catina.html

          Desi este greu de cules, catina merita tot efortul! Calitatile catinei o recomanda ca un adevarat panaceu universal. Ea este una dintre comorile naturii care ne dau viata, sanatate si speranta. Catina (Hippophae rhamnioides) este un arbust rezistent la seceta si ger, care creste in palcuri, de-a lungul zonelor litorale dar si in cele montaneinsorite, in special pe formatiuni salinifere. Raspandita in Europa si Asia, catina se gaseste si in Romania mai ales in teritoriul cuprins intre raurile Siret si Olt. Catina creste pana la aproximativ 5 m inaltime, are ramuri cu spini, frunze lanceolate, muguri amarui si fructe portocalii carnoase cu sambure tare. Dupa 4-5 ani de dezvoltare, arbustul face fructe, care pot ramane pe ramuri si peste iarna.
          Fructele se pastreaza cel mai bine in miere de albine. Samanta fructului este de fapt adevaratul depozit de vitamine. Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceata, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice dar care nu sunt atat de bogate in vitamine precum fructul in sine! Fructul de catina, mai ales coaja, contine 2 pana la 8% ulei gras cu proprietati terapeutice puternice, care insa nu poate fi obtinut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalatii speciale. Fructele de catina contin, in proportie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se gaseste in compozitia pielii, ajutand la întretinerea celulelor si la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminte contine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 si 31% omega 6. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F.
           Betacarotenul necesar ochilor se gaseste in catina din belsug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numita si “a tineretii”, catina este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regăsim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute incă din antichitate, iar in prezent, de la catina se obtin: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urmă este si cel mai valoros din punct de vedere medical. Mugurii de catina au efect afrodisiac, stimuleaza apetitul sexual, combat infertilitatea atat la femei cat si la barbati. Ea are un efect de reintinerire asupra organismului, sustine activitatea sistemului nervos, favorizeaza o stare de tonus fizic si psihic. Cei care prefera un somn linistit, este bine sa consume fructe de catina numai in prima parte a zilei,consumul lor catre seara dand un efect mai puternic decat cel al cafelei.

          Compozitia uleiului de catina:
1. 7 grupe de flavonoide fiecare grupa continand 7 tipuri;
2. Multiple vitamine: E, A, K, B2, B6, C. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decat in piersica, de 20 de ori mai mare decat in marul paduret, de 80 de ori mai mare decat in rosie, de 200 de ori mai mare decat in strugure. Catina mai este denumita “tezaurul de vitamina C” sau „regina vitaminei C”;
3. Catina contine multiple minerale, microelemente, aminoacizi esentiali, 8 tipuri de caroten;
4. Contine substante cu rezultate notabile impotriva cancerului: principii amare, arginina, serotonina, SOD care este de 4 ori mai mare decat la Ginseng;
5. Substante volatile, substante anti-saponificare;
6. Contine carotenoide;
7. Contine licopen, pigmentul natural care da culoarea fructelor si care are proprietati antioxidante, anti-tumorale si de reducere a colesterolului. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina, o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana. Uleiul de catina este cel mai bogat produs natural in carotenoide, dupa uleiul de palmier. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte de regenerare, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atit pentru prevenire, cit si pentru tratare. In fiecare an se recomanda sa faceti 2-3 cure cu ulei de catina, asigurandu-va astfel necesarul de vitamine si oligoelemente.
          Vitamina E este supranumita si “vitamina tineretii si a fertilitatii”. Printr-un tratament de 2-3 luni se poate ajunge la relansarea activitatii glandelor sexuale. Este dovedit faptul ca vitamina E asigura si troficitatea sistemului muscular, a altor organe si tesuturi, lipsa sau carenta ei determinand nu numai sterilitatea, dar si tulburari cardio-vasculare, in fiziologia neuro-musculară sau in metabolismul lipidic. Beta-carotenul este un colorant natural netoxic, care se foloseste in industria alimentara, farmaceutica, medicina, cosmetica si in hrana animalelor, el se gaseste in toate legumele si fructele, dar in cantitate mai mare se afla in uleiul de catina. Vitamina A care se gaseste ca atare in uleiul de catina are un rol important in cresterea organismelor tinere, in protejarea mucoaselor si in procesul vederii.
          Continutul ridicat in provitamina A previne depigmentarile provocate de imbatranire iar cel de vitamina F (amestec de acizi grasi nesaturati esentiali) asigura hranirea pielii si previne deshidratarea ei. Asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii si creste rezistenta la agentii patogeni. Este singurul produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. In cosmetica este folosit la prepararea cremelor anti-rid si nutritive, a gelurilor si lotiunilor de protectie si intretinere pentru toate tipurile de ten. Produsele cosmetice care contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Aplicat pe piele, produsul are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii cu efecte nocive asupra tenului. Produsul combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul impotriva radicalilor liberi si prin refacerea tesutului. Uleiul de catina actioneaza pentru vindecarea unor boli ale pielii, ca: eritemele, uscaciunea , mancarimile, durerile, eczemele, psoriazisul, Zona Zoster. Capacitatea catinei de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit utila in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si a ulceratiilor. In China antica preparatele din catina erau frecvent utilizate in tratamentul bolilor de piele sau ale tubului digestiv.

          Deosebit de importante sunt efectele pe care le imprima flavonele asupra aparatului circulator. Acestea maresc forta de contractie a miocardului, probabil datorita unei mai bune circulatii coronariene si a imbunatatirii generale a metabolismului. Indeosebi quercitina antreneaza o vasoconstrictie si o diminuare a permeabilitatii capilare, ceea ce explica efectele ei in maladiile hemoragice. Prin utilizarea uleiului de catina se asigura o actiune complexa si tonifianta asupra aparatului circulator, diferita de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utile in insuficientele cardiace usoare sau chiar in forme mai severe. De asemenea, mai contine 20 de tipuri de acizi grasi nesaturati, substante active care scad nivelul grasimilor din sange, ii scad vascozitatea, creste cantitatea de sange circulata la nivel coronarian, creste cantitatea de sange la nivelul miocardului, amelioreaza angina pectorala si, de asemenea, imbunatateste circulatia cerebrala, combate nevralgiile.
          Trateaza hepatita virala si ciroza, precum si dereglarile endocrine. Are un rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare, prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta. Este contraindicat in diabet zaharat. Foarte bogat in vitamina C si complexul B-urilor, catina combate cu succes stresul, anemiile si alergiile. Imbunatateste functia de detoxificare a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice. Zilnic, douazeci de picaturi de ulei de catina ne refac organismul după hepatita sau dupa un atac reumatismal sau de guta. Energizant puternic, da rezultate rapide in recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de convalescenta după boala. Are efect antigripal si intareste sistemul imunitar. Preparatele din catina asociate cu orice alt medicament (fie si crema), ii maresc acestuia considerabil efectul, scazand totodata actiunea negativa a medicamentelor de sinteza. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Stimuleaza secretiile digestive, creste pofta de mancare. Racoreste si relaxeaza. Coenzima Q10 gasita in uleiul de catina este un supliment nutritiv destul de folosit datorita calitatilor sale nu numai in industria farmaceutica dar si in industria cosmeticii si are actiune antioxidanta, incetineste procesul de imbatranire a organismului, creste contractilitatea miocardului si a muschilor striati, este anti-aritmica, anti-aterosclerotica, imunomodulatorie, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, amelioreaza functia reproductiva, energizarea celulara, este vitaminizanta, anti-anemica, antiinflamatorie, detoxifianta, creste rezistenta la efort. Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si a leucemiei. Cu catina se mai trateaza hipertensiunea arteriala si gingivitele.

          Uleiul de catina se poate prepara in felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc apoi pe rand cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinandu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intii la aer, apoi intr-un cuptor deschis pana devine sfaramicios. Se rasneste in rasnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cantareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamani, agitand amestecul din cand in cand. Dupa cele trei saptamani se scurge usor.
          Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cate o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Pentru stimularea sistemului imunitar se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putină miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza o pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus. Pentru sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza. Pentru impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
          Actiuni externe:
- herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
- arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
- tumori externe - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate.
- degeraturi (prevenire si tratare) - se aplica ulei de catina atat cat poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmeaza sa fie expuse la frig.