La ce este bun coriandrul?

http://www.womens.ro/coriandrul.html

                   Cunoscut si cultivat pe suprafete mari de popoarele antice ca planta aromatica si medicinala, mentionat in lucrarile lui Columella, Varro, Dioscoride, este raspandit si salbaticit pe toate continentele. La origine este o planta care creste in Asia, pe dealuri insorite si in zone nu foarte bogate in precipitatii, utilizata de mii de ani in India, Iran si China. Are semintele usor picante si foarte bogate in ulei volatil, cu o aroma dulce si oarecum grea. Interesant este ca, atunci cand sunt proaspete, semintele de coriandru au un miros greu de suportat, pentru ca pe masura ce se usuca, sa capete un parfum subtil (au un miros apropiat de cel al lacramioarelor). La noi, coriandrul creste doar cultivat, nu se gaseste spontan sau salbaticit (sub-spontan). Traditional, semintele sale sunt utilizate impotriva bolilor gastrice si intestinale, insa studii recente valideaza folosirea lor in afectiuni mult mai diverse, unde coriandrul are efecte uimitor de puternice. Fratele aproape geaman al patrunjelului, cel putin la aspect, coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta originara de pe actualul teritoriu al statului Israel, dar si din regiunea mediteraneeana, cultivata din abundenta insa in prezent si in sudul Europei sau alte regiuni ale Asiei.
                   Aroma acestei plante cu calitati de condiment este insa diferita fata de cea a patrunjelului. Coriandrul se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana dar si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, Indiana, Mexicana, latino-americana sau chiar africana. In antichitate el era folosit ca planta condimentara, terapeutica si in parfumerie. Egiptenii il numeau „iarba fericirii” si ii atribuiau proprietati afrodisiace. Grecii si romanii isi aromatizau vinurile cu coriandru si il foloseau ca planta terapeutica. Indienii il folosesc in arta culinara, dar ii cunosteau si valoarea medicinala, folosindu-l in tratarea constipatiei, a guturaiului si a insomniei. In secolul al XVII-lea el a fost unul dintre ingredientele apei de toaleta preparata la Paris de calugaritele din Ordinul Carmelitelor. Tot in Evul Mediu si-a gasit utilizarea in prepararea unor bauturi digestive, devenite celebre: lichiorurile Benedictin si Chartreuse.
                   Coriandrul este privit in egala masura atat ca planta cat si ca un condiment. Mai iubita in zonele asiatice si in unele tari mediteraneene, coriandrul este relativ o planta mai noua pentru gastronomia romaneasca. Avand in vedere calitatile sale medicinale impresionante, coriandrul este un liant extraordinar intre satisfacerea necesitatii de a manca natural si sanatos si dorinta de a mai avea la dispozitie in bucataria proprie un condiment interesant, apreciat si la indemana, in orice moment al anului.
                   Coriandrul ne ofera: boabele cu gust dulceag-amarui, cu usoare nuante picante, si aroma dulceaga, frunzele sunt aromate, asemanatoare cu cele de patrunjel. Ele sunt delicate si nu pot fi gatite timp indelungat, caci isi pierd aroma; coriandrul, in generozitatea sa, compenseaza oferindu-ne in schimb o radacina cu aroma similara, dar care poate fi gatita mult timp fara a pierde nimic. Ca si cum acestea nu ar fi fost de ajuns, coriandrul are rara insusire de a nu se pune pe sine in prim-plan, ci de a scoate in evidenta aromele si gusturile celorlalte ingrediente. Coriandrul este de familie buna, tragandu-se din Apiaceae, ceea ce-l face ruda buna cu alte condimente de vita nobila: patrunjel, hatmatuchi, chimen, chimion, fenicul, anason, marar, leustean, telina. Originea sa este est-mediteraneana si a fost nasit de inteleptii din vechime. Grecii vechi l-au numit “koriannon”, de unde a devenit in latina “coriandrum” si astfel i-a ramas numele pana in zilele noastre in cele mai multe limbi europene. Pe taramuri indepartate, in cele doua Americi, frunzele sale mai sunt numite “cilantro”. Studiile au demonstrat ca aceasta planta contine ulei volatil (coriandrol, geraniol, cimol), lipide, amidon, pectine, minerale. Prin continutul sau, coriandrul are actiune carminativa, calmand durerile abdominale si prevenind aparitia gazelor intestinale. De asemenea, imbunatateste digestia, uleiul volatil din componenta coriandrului stimuland secretia sucurilor digestive. Coriandrul este apreciat si pentru proprietatile bactericide. Coriandrul este o buna sursa de bioflavonoide, care sunt bune in cazul hemoroizilor, varicelor si al altor probleme ale venelor.
                    Proprietatile de baza
                   Vitamina C si vitamina A sunt principalii nutrienti ai coriandrului proaspat, pe cand fibrele, manganul si fierul sunt cei ai semintelor de coriandru, si acestea foarte folosite ca si condiment. Astfel, 100 de grame de coriandru proaspat asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C si 37% din cel de vitamina A. In aceeasi cantitate se gasesc 4 grame de carbohidrati (dintre care 3 grame de fibre), doua grame de proteine si jumatate de gram de grasimi. Atat coriandrul proaspat, dar si semintele, controleaza nivelul de zahar din organism, mentin colesterolul la un nivel scazut si au proprietati antimicrobiene. Coriandrul este foarte bogat in fitonutrienti si in uleiuri volatile, dar si in compusi fenolici, toate aceste ingrediente avand proprietati care ajuta in vindecarea mai rapida a infectiilor din organism.
                   Condiment si medicament
                   Coriandrul este cunoscut de mai bine de 2000 de ani. Semintele de coriandru sunt mentionate in vechile scrieri sanscrite, de asemenea, seminte de coriandru au fost descoperite in mormintele egiptene. Romanii stropeau carnea cu un amestec de coriandru, chimen si otet, pentru ca aceasta sa nu se altereze. Coriandrul era una dintre plantele amare pe care evreii erau obligati sa le manance de Pasti in amintirea chinurilor poporului lui Israel pe pamantul egiptean. In prezent, coriandrul este folosit pentru condimentarea sosurilor, a legumelor si produselor de patiserie. In medicina populara, coriandrul este intrebuintat in tratamentul bolilor gastrice si intestinale.
                   Proprietatile terapeutice ale coriandrului
                   1) In afectiunile sistemului digestiv
a) eficient in aerofagie si balonare;
b) adjuvant in lipsa poftei de mancare, in indigestii si tulburari digestive;
c) recomandat in combaterea colicilor abdominale;
d) proprietati colecistokinetice, usurand digestia prin stimularea secretiei digestive.
                   2) Tonic si stimulent
a) recomandat in astenie si oboseala generala;
b) stimulent al memoriei;
c) euforizant si analgezic util persoanelor care sufera de migrene, oboseala/epuizare nervoasa.
                   3) Proprietati antiinfectioase, antivirale
a) important bactericid si paraziticid;
b) extrem de util in tratarea enterocolitelor fermentative, cistitelor cu E. coli si a gripelor.
                   4) Afrodiziac
a) stimulator al circulatiei sangvine in organele din sfera genitala.
                   5) Analgezic
a) indicat ca adjuvant in boli reumatismale, dureri musculare si osteoarticulare;
b) recomandat in tratarea artrozelor, artritelor, periartritelor, sciaticii, nevralgiei si gutei.
                   6) Stimulator al circulatiei periferice
a) util pentru persoanele care au probleme ale sistemului circulator periferic.
                   Studiile facute in mai multe spitale din Asia in ultimii ani au aratat ca acest condiment are si proprietati anxiolitice si calmante, fiind recomandat in caz de anxietate sau stari depresive. Coriandrul ajuta si la prevenirea si tratarea cancerului hepatic, de colon, de san, a diabetului, hemoroizilor.
                   Coriandrul nu trebuie sa lipseasca din bucataria unei gospodine. Se foloseste pentru prepararea carnii, a pestelui, a preparatelor cu branza, la asezonarea salatelor sau supa. Stimuleaza digestia si sistemul nervos, are proprietati purgative si contine substante antibacteriene. Mai mult, intrebuintarile sale curative includ afectiunile dintilor, iritatiile pielii, valorile ridicate ale colesterolului, anemiile sau problemele ochilor. Actiunea sa complexa asupra sanatatii organismului se datoreaza continutului bogat in acizi (sase tipuri), 11 uleiuri esentiale, minerale si vitamine.
                    Coriandrul, ca medicament
                    Proprietatile sale antiinflamatorii il recomanda in tratarea afectiunilor reumatice, a bolilor rinichilor si anemiilor. Acizii continuti, printre care cel linoleic, oleic, ascorbic sau stearic, au rolul de a normaliza valorile ridicate ale colesterolului. Dereglarile stomacale isi gasesc remediul in coriandru, pe care il poti consuma la fiecare masa, ca adaos in supa, salata sau omleta de la micul dejun. Mai mult, are si rol antibacterian, deci il poti consuma cu incredere pentru indepartarea balonarilor, diareei sau durerilor de stomac. Frunzele de coriandru stimuleaza apetitul, deci pastreaza planta proaspata, la frigider, si o poti consuma ca desert sau intre mese. Are efect antiseptic si este un bun remediu impotriva ulcerului bucal. Improspateaza respiratia, deci poate inlocui guma de mestecat dupa fiecare masa. Pentru femei, este un bun remediu pentru normalizarea menstrei si indepartarea durerilor. Continutul bogat de vitamina A, C dar si fosforul, ajuta la indepartarea primelor simptome ale conjunctivitei. Are proprietati dezinfectante si protejeaza ochiul impotriva afectiunilor contagioase. Coriandrul este considerat si un bun afrodisiac. Creste libidoul si, impreuna cu tehnicile de aromaterapie, el poate fi remediul sigur pentru imbunatairea vietii de cuplu. Mai mult, intrebuintarile sale curative includ afectiunile dintilor, iritatiile pielii, valorile ridicate ale colesterolului, anemiile sau problemele ochilor. Boabele macinate, adaugate in mancare, au rol dezinfectant si antibacterian pentru stomacul iritat, dar imbunatatesc si apetitul. Tocmai de aceea persoanele care nu au pofta de mancare pot consuma chiar la micul dejun, un sandvis in care au adaugat cateva boabe de coriandru. Este o sursa sigura de fier, de aceea se recomanda anemicilor sau persoanelor predispuse anorexiei, stimuland secretiile stomacale si imbunatatind digestia. Improspateaza respiratia, iar specialistii recomanda persoanelor cu probleme de vedere consumul regulat de coriandru, pentru ca el contine vitamine esentiale pentru imbunatatirea vederii.
                   Anxietate
                   Semintele de coriandru erau folosite dintotdeauna in Iran pentru eliminarea anxietatii si a insomniei. Experimente facute in anul 2005, in mai multe spitale din Orientul Mijlociu, au confirmat efectele sale anxiolitice si calmante, foarte curand urmand sa fie sintetizat in industria farmaceutica un medicament natural pe baza de coriandru, folosit impotriva acceselor de panica, al sindromului depresiv-anxios sau al insomniei aparute pe fondul starilor de angoasa. Pana atunci, va recomandam impotriva acestor tulburari psiho-emotionale un tratament simplu, cu pulbere de coriandru, din care se iau cate 2 grame de 4 ori pe zi, in cure de 49 de zile, cu 10 zile de pauza.
                   Cancer
                   Intr-un mare numar de studii epidemiologice au fost identificate relatii clare intre aparitia cancerelor si consumul anumitor alimente (cum ar fi carnea, indulcitorii artificiali, E-urile etc.). S-a constatat insa si faptul ca exista alimente si condimente care au un cert efect de protectie a organismului impotriva instalarii anumitor tipuri de cancer. Administrarea la diferite animale de experienta a unei cantitati de seminte de coriandru proaspat macinate (astfel incat sa contina ulei volatil in proportie mare), a redus valorile parametrilor tumorali. Aceasta inclusiv in cazul combinarii cu radioterapia, cand efectele de protectie ale coriandrului impotriva instalarii tumorilor au fost mult amplificate. Mesajul este simplu: folositi coriandru din belsug la masa - mai ales daca va impacati cu aroma sa.
                   Cancerul hepatic
                   Coriandrul este bogat intr-o substanta aromatica numita coriandrol, care s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun in cancerul ficatului. In studiile pe animale s-a constatat ca aceasta substanta blocheaza legarea aflatoxinei (o toxina hepatica) de ADN, aflatoxina producand la oameni cancer hepatic. Se recomanda administrarea zilnica a patru lingurite de pulbere de coriandru proaspat macinat (in ziua respectiva), in cure de lunga durata - minim 3 luni. Acelasi tratament este recomandat si in cancerul de colon.
                   Cancer la san
                   Se foloseste acelasi tratament de la cancerul hepatic, cu precizarea ca dieta va fi foarte saraca in grasimi de orice fel, dar mai ales saturate (adica din carne, din prajeli, din ulei rafinat, din margarina si din alte uleiuri hidrogenate, din lactate).
                   Diabet
                   Un studiu realizat la universitatea din Ulster arata ca semintele de coriandru ajuta la normalizarea nivelului de insulina la diabetici si diminueaza colesterolul. Se consuma infuzie combinata din seminte de coriandru, cate un litru zilnic, in locul apei de baut.
                   Colici abdominale la adulti
                   Se administreaza 1-3 cani de infuzie fierbinte de seminte de coriandru. Este un puternic carminativ (elimina gazele intestinale) si spasmolitic.
                   Alergie
                   Frunzele de coriandru contin antihistaminice naturale, vitamina C si bioflavonoide ce reduc reactiile alergice de tipul febrei fanului. Se consuma sub forma de salata, in cure de minimum 12 zile, fiind recomandate mai ales in timpul perioadelor cand expunerea la factorii alergeni este mai intensa.
                   Hemoroizi si varice
                   Continutul ridicat de bioflavonoide din frunzele de coriandru ajuta in cazurile de hemoroizi, varice si alte probleme ale venelor. Se consuma de asemenea sub forma de salata.
                   Precautii si contraindicatii la utilizarea coriandrului
                   Uleiul volatil continut de semintele de coriandru poate provoca la unele persoane reactii alergice, resimtite mai ales la nivel respirator. In cazul alergiei la coriandru, se observa dificultate in respiratie, senzatie de catar, usturime pe caile respiratorii. Din acest motiv se recomanda prudenta in administrarea acestei plante, care la inceput se va lua in doze mici (0,5 grame zilnic).
                   Atentie ce cumparati si cum depozitati coriandrul
                   Intotdeauna alegeti coriandrul proaspat in detrimentul celui uscat, daca aveti aceasta posibilitate. Daca totusi il gasiti doar in varianta uscata, e bine sa cumparati coriandru organic. Proaspat, cu cat e mai inchis la culoare, cu atat e mai sanatos si mai bun pentru consum. Acasa, puteti depozita coriandrul proaspat in frigider, intr-o punga de plastic. Daca este usor vested, atunci stropiti-l cu putina apa rece, se va revigora in frigider. Daca aveti coriandru in exces (in curte sau la bloc, in ghiveci) si doriti sa nu se usuce, rupeti-l in crengute si lasati-l o ora-doua pe o bucata de material (bumbac) curata, apoi depozitati-l in frigider. Semintele de coriandru trebuie tinute intr-un spatiu inchis, unde vor rezista aproximativ un an, pe cand semintele proaspat rasnite sau macinate rezista 6 luni in conditii optime. Intotdeauna inainte de folosire, introduceti planta (acest lucru este valabil in cazul tuturor legumelor si fructelor) intr-un vas cu apa si puneti cate o picatura de solutie Lugol pentru fiecare litru de apa. Aceasta solutie elimina toate ouale de paraziti cu care va puteti infecta si care pot provoca chiar cancer!!!
                   Cele mai utile intrebuintari culinare
                   Coriandrul nu lipseste din bucataria unei gospodine. Se foloseste pentru prepararea carnii, a pestelui, a preparatelor cu branza, la asezonarea salatelor sau supa. Coriandrul are avantajul de a-i putea fi folosite nu numai frunzele, dar si semintele si chiar radacina. Aceasta din urma, mai intensa in arome decat frunzele, este folosita in special in bucataria thailandeza. Este adevarat ca multi nu iubesc gustul usor amarui al frunzelor de coriandru, asa ca daca nu folositi aceasta planta, nu mai cititi ce urmeaza. Frunzele proaspete de coriandru se utilizeaza in mancarurile din sudul Asiei, in cele din China sau in preparatele salsa si guacamole, ambele din Mexic (unde este cunoscut sub denumirea de cilantro). In Europa consumul de coriandru este in scadere, in favoarea patrunjelului, insa in Portugalia acest condiment se foloseste inca pe scara larga, in preparatele facute la cuptor, in special. Semintele de coriandru sunt un adaos foarte important pentru borcanele de muraturi, in Europa, dar se folosesc mult si in India, ca ingredient pentru curry. Pot fi servite chiar si prajite, ca si snack. In Europa nemtii folosesc semintele de coriandru pentru carnati, iar rusii le mai pun in painele de secara.
                   Dar iata si cateva retete dietetice si sanatoase pe care le puteti incerca pentru coriandru: sotati la foc mediu intr-o tigaie spanac, usturoi si seminte de coriandru, apoi amestecati cu fasole prefiarta, iar la final asezonati cu chimen si ghimbir fin. Daca vreti sa obtineti o bautura sanatoasa atunci amestecati lapte de soia cu miere, scortisoara si cu praf de coriandru.
                   Strong>Mod de folosire:
1. infuzie din o lingurita de fructe zdrobite la 300 ml apa clocotita, ce se va bea caldut, in decursul zilei, cate 1-2 cani dupa mesele principale – dispepsii digestive si ca stimulent al poftei de mancare
2. infuzie din 20 g fructe la 100 ml apa clocotita, se va bea pe nemancate intreaga cantitate – pentru eliminarea viermilor intestinali. Coriandrul este cunoscut si pentru proprietatile sale afrodiziace mai ales cand libidoul este scazut datorita stresului si oboselii. Se foloseste in candela, sub forma de masaj sau baie.
                   Indicatii farmaceutice
                   Fructele de coriandru au, in principal, actiune carminativa si stimulanta a secretiilor gastrointestinale. Uleiul esential continut de acesta are numeroase actiuni, fiind analgezic, antioxidant, antispastic, bactericid, digestiv, citotoxic, antifungic si stimulent cardiac. Infuzia de coriandru se prepara prin zdrobirea unei maini de fructe, peste care se toarna 500 ml de apa clocotita. Se lasa infuzat timp de zece minute, dupa care se strecoara, iar intreaga cantitate se administreaza in decursul unei zile. Decoctul de coriandru se prepara prin fierberea a 100 g de fructe in 250 ml de apa pentru zece minute. Dupa cele zece minute se strecoara, iar dupa racire se administreaza intreaga cantitate. Uleiul de coriandru se prepara prin fierberea in baie de abur a 500 ml de ulei de floarea soarelui impreuna cu 100-200 g de fructe zdrobite. Se lasa sa dea in clocot, iar dupa zece minute se da la o parte. Dupa racire se depoziteaza in sticlute mici.
                   Contraindicatii
Uleiul volatil consumat in doze mari este stupefiant. Nu trebuiesc depasite 10 picaturi in 24 de ore.
                   Stiati ca?
* Coriandrul mai are denumirea si de “patrunjel chinezesc”;
* Coriandrul si patrunjelul apartin aceleiasi familii, Umbelliferae, iar durata medie de viata a plantei de coriandru este de un an;
* In Grecia antica si in era Imperiului Roman, coriandrul era folosit ca si condiment, iar mai tarziu pentru conservarea carnii dar si pentru aromarea painii;
*salmonella din carne poate fi combatuta sau inhibata cu ajutorul coriandrului? Acesta contine un compus, dodecenal, care e considerat de doua ori mai puternic decat orice alt antibiotic folosit pentru combaterea salmonelei;
*puteti folosi boabele/semintele de coriandru exact la fel cum folositi boabele de piper, adica fie macinandu-le, fie tinandu-le intr-o sticluta mica de masa, cu un mecanism care le rasneste manual?