Tratamentele homeopate si homeopatia

http://www.womens.ro/homeopatia.html

          O categorie aparte de metode terapeutice se refera la remediile homeopatice, cum sunt Arnica, Ferrum phos, Nux vomica si Gelsemium. Multi medici cu o pregatire conventionala par enervati si confuzi atunci cand este abordat subiectul homeopatiei. Dar in practica, multe remedii homeopatice si-au dovedit meritele, iar studiile recente sprijina folosirea lor.
          Principiul homeopatiei, adesea repetat, este „asemanator vindeca asemanator”. Ceea ce, in termeni practici, inseamna ca se prepara o solutie care sa contina o cantitate infinitezimal de mica dintr-o substanta care provoaca o boala, pentru ca apoi, cand pacientul ia putin din solutia respectiva, ea sa vindece acea boala. Remediul Nux vomica, de exemplu, contine o cantitate extrem de mica dintr-o substanta care determina crampe abdominale si varsaturi. Atunci cand ea este administrata in forma homeopatica foarte diluata, ea actioneaza exact invers: amelioreaza crampele si inlatura greata. Ciudat? Misterios? Da – si a incerca sa explici actiunea remediilor homeopatice este frustrant, deoarece nimeni nu a putut sa determine calea care duce de la substanta la vindecare. Ceea ce medicii homeopati stiu, totusi,este faptul ca aceste remedii sunt capabile sa produca efectele curative pe care dorim sa le obtinem.
          Homeopatia este cunoscuta si practicata din cele mai vechi timpuri – Hipocrates a pus bazele ei dar Galenus (cel mai reprezentativ elev al lui Hipocrates) a preferat dezvoltarea ALOPATIEI astfel incat Homepatia a ramas multa vreme intr-un con de umbra . Este meritul medicului german Hahnemann, care in 1784 a redescoperit si apoi a dezvoltat Homeopatia. De atunci si pana in prezent Homeopatia a cunoscut si cunoaste o dezvoltare si o fundamentare stiintifica deosebita. Este o metoda recunoscuta si acreditata oficial atat in tara dar si pe plan mondial. Astfel, in tari precum Anglia, Franta, Italia, Olanda, SUA, etc, exista spitale de Homeopatie, Institute de studii si cercetari, Policlinici de Homeopatie, Facultati de Homeopatie, etc. In ultimii 5 ani, cercetarile si studiile stiintifice realizate in institute de renume mondial, au pus bazele stiintifice ale Homeopatiei. Deci, la ora actuala, s-a parasit linia empirica – populara a Homeopatiei si putem vorbi despre Homeopatia stiintifica. Homeopatia are numeroase avantaje ca metoda teraputica. Primul avantaj este acela ca poate fi aplicata tuturor categoriilor de varsta - de la copilul nou nascut pana la varste foarte inaintate. Un alt avantaj este acela ca foloseste ca materie prima numai substante naturale 100%, in dilutii infinitezimale (foarte mici), neexistand astfel pericolul unui raspuns negativ al organismului, de tipul alergiilor sau intolerantelor – deci nu are contraindicatii, nu are efecte adverse si nu are efecte secundare. Nu in ultimul rand se poate aminti si de avantajul economic. Tratamentele homeopatice sunt mult mai ieftine, atat pentru pacient cat si pentru Casele de Asigurari, decat tratamentele conventionale. Evident este faptul ca Homeopatia, ca si oricare alta modalitate terapeutica conventionala sau alternativa, are si limite. Astfel , trebuie sa privim tratamentul homeopat ca o alternativa terapeutica avantajoasa din punct de vedere medical sau economic dar sa nu consideram ca aceasta terapie ar fi imbatabila.
          Ce trateaza Homeopatia? Homeopatia trateaza, ca si celelalte tipuri de terapii toata gama de boli sau afectiuni ce poate apare la om. Evident ca are si puncte forte – atunci cand este foarte eficienta, dar are si puncte slabe – atunci cand eficienta ei scazuta determina medicul sa apeleze la o alta metoda terapeutica. Semnele locale şi generale sunt importante in alegerea medicamentului. Sa luam exemplul febrei:
- o febra cu instalare rapida, ridicata (39° - 39,5°C), cu piele uscata (fara transpiratie) indica Aconitum;
- o febra cu instalare rapida, ridicata (39° - 39,5°C), dar cu transpiratie, indica Belladonna;
- o febra in platou, fara sete, raspunde la Gelsemium;
- o febra in platou, cu sete, indica Bryonia.
          Medicul acorda o importanta cu totul deosebita caracteristicii simptomului. De exemplu, o durere arzatoare ameliorata la caldura constituie un semn distinctiv pentru Arsenicum album, deoarece majoritatea arsurilor sunt ameliorate la frig.
          Procesul de fabricatie
          Preparatele homeopatice sunt obtinute din produse de origine vegetala sau animala (veninuri) si din produse chimice minerale (cupru) sau organice (glande).
a) Susele de origine vegetala: tincturile-mama de origine vegetala sunt obtinute prin macerarea in alcool a plantelor (sau a partilor din plante) proaspete sau, mai rar, uscate. Macerarea are loc in recipiente din sticla sau din otel inoxidabil, timp de cel puţin trei saptamani.
          Dupa macerare, tincturile-mama sunt decantate, filtrate, pastrate in conditii deosebite (temperatura, luminozitate redusa, aerare) si controlate in mod riguros. Masa de tinctura-mama astfel obtinuta este egala cu de zece ori cea a materiei prime tratate (calculata in raport cu masa acestei materii prime deshidratate).
b) Susele de origine animala sunt constituite printr-o macerare in alcool in proportie de 1/20:
- a animalelor intregi vii (Apis mellifica = albina intreaga, Formica rufa = furnica rosie)
- sau a anumitor parti sau organe ale animalelor, sau a anumitor secretii (Sepia = cerneala sepiei)
- sau a veninurilor (Lachesis = veninul de Bothrops surucucu, Vipera Redi = veninul de Vipera aspis)
c) Susele de origine chimica, de origine minerala sau organica. Ele contin:
- corpuri simple sau compuse: metale, metaloizi, hormoni, vitamine;
- complecsi chimici de origine naturala sau sintetica (Natrum muriaticum, Calcarea ostreica).
          Dilutiile
          Din tinctura-mama sau din susa chimica sau animala se prepară dilutiile. In homeopatie se folosesc mai multe tipuri de dilutii:
a) Dilutii centezimale hahnemanniene (CH)
          Cele mai frecvent folosite (la 1/100), ele sunt preparate adaugand o parte din substanta de baza in 99 parti de solvent. Amestecul este agitat puternic; se spune ca este „dinamizat"- de un aparat vibrator. Se obtine astfel prima centezimala hahnemanniană - 1CH. O parte din aceasta dilutie 1CH, amestecata intr-un nou flacon cu 99 parti de solvent si dinamizata constituie dilutia 2CH, si asa mai departe pana la 30 CH. Este nevoie, deci, de treizeci de flacoane pentru o asemenea preparare. Dilutiile centezimale cel mai des prescrise sunt 4, 5, 7, 9, 12, 15 si 30CH.
b) Dilutii decimale hahnemanniene (DH)
          Sunt dilutii succesive la 1/10 preparate exact dupa aceeasi metodologie ca si centezimalele hahnemanniene. Dilutiile decimale cel mai des prescrise sunt 1DH, 3DH, 6DH.
c) Dilutia korsakoviana (K)
          In 1832, un rus, Korsakov, pentru a evita utilizarea atator flacoane, propune o tehnica de dilutie numita „in flacon unic": se pun 5 ml tinctura-mama intr-un flacon care este agitat puternic, apoi golit prin aspirare. Acest procedeu lasa in flacon 1% din volumul initial. Se adauga apa purificata in acest flacon pentru a dilua ceea ce a ramas din tinctura-mama pe pereti, se agita puternic si se obtine astfel prima dilutie korsakoviana 1K. Repetand operatia, se obtine a doua dilutie korsakoviana si asa mai departe. Dilutiile cel mai des prescrise sunt 200K, 1000K, 10000K. Ele sunt eliberate cel mai adesea pe baza de prescriptie medicala. Aceasta metoda necesita, deci, numeroase operatii pentru a obtine dilutiile inalte. Fabricarea dilutiilor korsakoviene se face cu un aparat automat ce asigura precizia si repetarea operatiilor.
          Oricare ar fi tipul de dilutii ales, operatia de diluare este foarte delicata si trebuie să aiba loc cu maximum de precautii. Atmosfera trebuie sa fie cat se poate de pura. Aerul oraselor, chiar putin poluat, contine in suspensie urme de sulf, de mercur, de plumb care ar putea altera prepararea, combinandu-se cu substanta de baza in timpul dinamizarii. De aceea, in interiorul laboratoarelor, un sistem de aer filtrat reduce nivelul de poluare. In plus, Jean Boiron a avut ideea de a realiza operatiile de diluare intr-o „incinta cu flux laminar" care filtreaza aerul pana la obtinerea a mai putin de 100 particule la 30 litri de aer (norma „salilor albe"). Un contor verifica in permanenta daca această norma este respectata. Puritatea aerului nu ar fi suficienta daca materialul si solventul nu ar fi, la randul lor, controlate minutios. Flacoanele utilizate pentru dilutii sunt spalate de trei ori la rand cu apa demineralizata, apoi introduse intr-o etuva la 180°C timp de o ora. Cu o forma si o calitate a sticlei corespunzatoare, inainte de utilizare ele sunt golite de aerul ambiant, care este inlocuit de aerul pur din incinta cu flux laminar.
          Triturarile
Pentru susele insolubile in apa si alcool, se disperseaza substanta in lactoza: aceasta este triturarea. Intr-un mojar se tritureaza indelung 1 parte de substanta cu 99 parti de lactoza; se obtine astfel trituratia 1CH. Plecand de la aceasta se repeta operatia intr-un al doilea mojar; se obtine trituratia 2CH, apoi 3CH sub forma de pudra lactozata. Din aceasta trituratie 3CH este posibil sa se obtina o dilutie lichida dizolvand o parte din trituratie in 99 parti de solvent (apa purificata sau alcool de diferite tritruri); se obtine in acest mod dilutia lichida de 4CH. Aceasta solutie poate apoi sa fie supusa unui sir de dilutii. Solubilizarea incepand de la 3CH, admisa de Hahnemann, este astazi recunoscuta ca fiind exacta din punct de vedere stiintific.
          Granulele si globulele
          Acestea sunt mici sfere constituite dintr-un amestec zaharoza-lactoza. Invelişul este realizat in turbine, special concepute pentru a functiona in continuu. Fabricarea globulelor (200 per gram) necesita in jur de doua saptamani si este nevoie de cateva zile pentru a prepara granulele (20 per gram). Aceste granule si globule neutre sunt transformate in medicamente prin impregnarea cu o dilutie. Altadata, impregnarea granulelor si a globulelor se facea intr-o singura etapa si din acest motiv ea ramanea superficiala, ceea ce explica faptul ca se recomanda sa nu se ia granulele cu degetele. In 1961, a fost pus la punct un procedeu de tripla impregnare, ceea ce permite o penetrare mai profunda si o repartizare mai omogena a dilutiei. Aceste doua forme farmaceutice, granulele si globulele, sunt specifice homeopatiei.
          Granulele, conditionate in tuburi de 4 grame continand 80 de granule, se prepara la toate gradele de dilutie.
          Globulele sunt mai mici decat granulele. Un tub doza de 1 gram contine aproximativ 200 globule. El trebuie sa fie absorbit dintr-o data, lasand globulele sa se dizolve incet sub limba.
          Alte forme uzuale sunt picăturile. Ele sunt rezervate mai degraba dilutiilor joase (DH si TM) sau celor complexe. Sunt absorbite fie in stare pura, fie diluate in putina apa. Toate celelalte forme galenice exista de asemenea in homeopatie: unguente, fiole, supozitoare, ovule.
          Medicamentele homeopate pot fi :
- unitare, adica nu au decat un singur component
- complexe, daca sunt compuse dintr-un amestec de remedii homeopatice unitare, avand indicatii complementare. Am putea, deci, sa dam urmatoarea definitie a medicamentului homeopatic: un medicament homeopatic este constituit din una sau mai multe substanţe care actionează in doza infinitezimala si au suferit scaderi ale concentratiei si dinamizari succesive.
          Precautii speciale in stocarea si folosirea medicamentelor homeopatice
          Datorita starii specifice de dilutie, medicamentele homeopatice pot fi alterate de anumite substante volatile precum camforul, parfumurile. De asemenea, trebuie evitata expunerea la caldura prea mare (> 40°C) a tuburilor ce conţin granule; intr-adevar, acest lucru ar putea modifica actiunea terapeutica a remediului.
          Posologie si mod de utilizare
          Este de preferat ca medicamentele homeopatice sa fie luate la un interval fata de mese (15 minute inainte sau 30 minute dupa). Tubul doza este indicat in mod deosebit pentru o priza unica sau pentru prize rarite. Tubul granula este usor de purtat de catre pacient, daca priza de medicament trebuie repetata in cursul zilei. Este admis ca frecventa administrarii medicamentelor depinde in acelasi timp de gradul de dilutie.
- dilutiile joase (4CH / 5CH) sau medii (7CH / 9CH), au o actiune limitata in timp; ele corespund unor semne locale sau generale si sunt administrate in general de doua sau de trei ori pe zi, pana la disparitia simptomelor, in special in cazurile acute.
- dilutiile inalte (15CH / 30CH), sunt utilizate in general pentru maladiile cronice si tipurile sensibile si, deci, prescrise de catre medic o data pe saptamana sau o data la cincisprezece zile.
          Contrar ideilor raspandite, menta si cafeaua, consumate la un interval fata de prizele de medicamente, nu anihileaza actiunea acestora. Pe de alta parte, priza de medicamente homeopatice nu este incompatibila cu alte medicamente, in special alopate, actiunea lor nesituandu-se la acelasi nivel, dar permitand adesea o sinergie terapeutica.
          Cateva medicamente homeopatice si indicatiile lor:
           Aconit acopera simptome de neliniste insotita de o cumplita frica de moarte, care constituie o caracteristica a starilor de panica. De fapt, Aconitul este unul dintre remediile principale pentru fobii, ca si pentru starile de panica.
          Arnica inlatura eficient urmarile traumelor fizice. Arnica este cea mai folositoare in cazurile in care exista o contuzie de orice fel. Nu numai ca impiedica formarea vanataii, dar amelioreaza si durerea.
          Arsenicum album se administreaza in stari de anxietate, astm, diaree, toxiinfectii alimentare si alergii. De asemenea, se recomanda pentru anxietati si nelinisti. Este un remediu grozav pentru cei care sunt tipicari si simt nevoia sa aiba permanent controlul asupra lucrurilor.
          Cantharis este un remediu preparat dintr-o insecta, numita „musca spaniola”, ideal pentru vindecarea arsurilor. Este si unul dintre cele mai bune remedii pentru infectiile tractului urinar, in special infectiile vezicii urinare (cistite).
          Ferrum phosphoricum este un remediu homeopatic important in tratamentul anemiilor (de fapt, el creste absorbtia fierului din alimentele pe care le mancam), febrei, reducerea sangerarilor, dureri de urechi, faringita si amigdalita.
          Gelsemium sempervirens este recunoscuta de cea mai mare parte a homeopatilor ca fiind unul dintre remediile majore pentru gripa. Este unul dintre cele mai importante remedii pentru oboseala si dureri de cap. Persoanele care au nevoie de Gelsemium au tendinta de a prezenta 4 simptome: ameteli, moleseala, somnolenta si incetineala mintii.
          Ignatia este prescrisa adesea de homeopati pentru tratarea tulburarilor date de stres. Este eficienta atunci cand persoanele respective au o suparare de orice fel. De asemenea, persoana care are nevoie de Ignatia edte perfectionista. Viata intr-o lume imperfecta o face sa fie usor de ranit si ii produce o multime de dezamagiri. Sentimentele de dezamagire si suparare sunt inabusite, ceea ce duce la aparitia unui simptom Ignatia foarte interesant – senzatia de nod in gat. Mai exista un simptom care sugereaza necesitatea administrarii acestui remediu – oftatul (care este expresia reala a unei emotii, a unei suferinte retinute).
          Lachesis (din venin de sarpe Lachesis din America Latina) este unul dintre cele mai importante remedii din farmacopeea homeopatica pentru tratamentul dezechilibrelor hormonale cum sunt sindromul premenstrual si menopauza, ca si pentru tulburarile circulatorii. Actiunea veninului acestui sarpe impiedica sangele sa se coaguleze. De exemplu, cheagurile de sange masive, de culoare rosie, care produc dureri foarte mari in timpul ciclului menstrual, pot fi ameliorate de acest remediu preparat dintr-un venin. Utilizat in doze extrem de mici, sub forma de remediu homeopatic, Lachesis poate avea un efect benefic de constrictie a unor vase de sange. Aceasta actiune este importanta pentru unele afectiuni hemoragice, cum sunt fluxul menstrual anormal de abundent sau chiar hemoragiile retiniene (in ochi). De asemenea, Lachesis este unul dintre cele mai bune remedii pentru inima, ameliorand afectiuni cum sunt palpitatiile. Persoana care are nevoie de Lachesis are tendinta de a avea simptome pe partea stanga a corpului (de exemplu, artrita).
          Ledum este un remediu homeopatic preparat dintr-un mic arbust. De obicei, este recomandat de homeopati ca remediu acut pentru muscaturi, intepaturi si rani. De asemenea, este un bun remediu pentru artrita, echimoze, luxatii.
          Lycopodium, preparatul homeopatic obtinut din pedicuta, este unul dintre cele mai bune remedii pentru problemele digestive. Este indicat in special pentru balonari si distensia abdominala care sunt ameliorate cand persoana respectiva are gaze sau eructeaza. Persoanele care raspund bine la Lycopodium au o dorinta puternica de dulciuri. Persoanele care au nevoie de Lycopodium sunt cele care vor sa detina controlul. Adesea, acestea sunt persoane autoritare, arogante, iritabile si dominatoare (elevul tipic care terorizeaza curtea scolii ar beneficia de pe urma tratamentului cu Lycopodium). Mai este indicat pentru dureri de cap, dureri ovariene, impotenta si infectiile tractului respirator.
          Nux vomica este un extract diluat din nuca otravitoare. Sub forma de renediu homeopatic, nuca otravitoare poate trata numeroase simptome, in special cele legate de problemele intestinale sau de insomnie. Este unul dintre cele mai bune remedii pentru pirozis, ulcer, crampe, sughit, intoxicatii alimentare si constipatie. Are si o actiune de detoxifiere asupra ficatului, precum si efecte benefice asupra sistemului nervos. In plus, Nux vomica este folosita pentru a trata mahmureala.
          Pulsatilla este un remediu homeopatic preparat din planta numita deditel, cunoscuta si sub numele de anemona. Este un remediu de care pot beneficia persoanele foarte blande, foarte sensibile la ceea ce simt altii si care fac orice pentru a nu rani sentimentele celorlalti. Ei insisi pot fi raniti cu usurinta. Pulsatilla este unul dintre remediile cele mai importante cu efect de echilibrare hormonala. De asemenea, este eficienta in caz de afectiuni respiratorii cum sunt astmul, bronsitele, sinuzitele, in caz de otite si conjunctivite.
          Rhus toxicodendron este remediul homeopatic obtinut din iedera otravitoare. Este eficient in tratarea eczemei, zona Zoster, urticarie, herpes si chiar entorse si artrita.
          Sarurile celulare Schussler se refera la un grup de remedii homeopatice care au fosr dezvoltate de dr. Schussler in Germania, la sfarsitul sec. al-IX-lea. Cercetarile sale l-au condus la convingerea ca 12 elemente anorganice reprezinta constituentii cheie ai celulelor. A numit aceste 12 minerale constructorii celulelor si a afirmat ca celulele sanatoase contin cantitati normale din aceste elemente chimice anorganice. El a elaborat teoria conform careia boala apare atunci cand exista o deficienta sau un dezechilibru al acestor saruri celulare. Luand sarea sau combinatia de saruri celulare indicate, structura si functia normala a celulelor poate fi refacuta, iar celulele sanatoase construiesc o persoana sanatoasa. Sarurile celulare se gasesc sub forma de granule, tablete sau sub forma lichida.
          Saruri celulare si afectiunile pentru care sunt folosite:
Calcarea fluorica
          Aceasta sare celulara este implicata in formarea tesutului conjunctiv, fiind astfel importanta pentru piele, ligamente si tendoane; se mai gaseste si in oase. Se recomanda pentru:
- curburi anormale ale coloanei vertebrale
- dinti friabili si inflamatii ale gingiilor
- noduli duri la nivelul sanilor sau al altor tesuturi
- hemoroizi
- coloana vertebrala care „cedeaza usor” (inclusiv in sarcina)
- luxatii si intinderi
- varice, slabiciunea ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor
Calcarea phosphorica contribuie la formarea oaselor. Se recomanda pentru:
- artrita
- fracturi
- dureri osoase de crestere
- osteoporoza
- eruptie dentara
Calcarea sulphurica vindeca ranile si pielea. Se recomanda pentru:
- abcese
- acnee
- furuncule
- bronsita
Ferrum phosphoricum este necesar pentru producerea si functionarea globulelor rosii ale sangelui. Se recomanda pentru:
- tratamentul si prevenirea anemiei
- sangerari
- febra si infectii
- flux menstrual abundent.
Kali muriaticum ajuta la dizolvarea mucusului. Se recomanda pentru:
- otita medie seroasa
- rosu in gat (cand se secreta mucus de culoare alba)
Kali phosphoricum este indicat pentru tesutul nervos, inclusiv pentru creier. Se recomanda pentru:
- anxietate si nervozitate
- depresie
- oboseala
- traumatisme nervoase
- memorie slaba si lipsa de concentrare
Kali sulphuricum este un alt remediu pentru secretiile pielii (de culoare galbena). Se recomanda pentru:
- bronsita
- eczema
- psoriazis
Magnesia phosphorica este indicata pentru muschi si are un efect tonic asupra sistemului nervos. Se recomanda pentru:
- anxietate si nervozitate
- hiperactivitate
- crampe menstruale
- crampe si spasme musculare
- crize de pierdere a cunostintei
- crampe stomacale
- dureri de dinti
Natrum muriaticum regleaza echilibrul apei in interiorul celulelor si tesuturilor. Se recomanda pentru:
- herpes labial
- depresie
- uscaciunea pielii
- edeme
- suparare
- rinita alergica
- eruptii cutanate dupa expunerea la soare
Natrum phosphoricum regleaza echilibrul dintre acizi si baze la nivel celular. Se recomanda pentru:
- cistite
- arsuri la stomac (pirozis)
- dureri musculare
- vaginita
Natrum sulphuricum are efect de echilibrare a lichidelor din corp. Se recomanda pentru:
- astm
- traumatisme craniene
- hepatita
- icterul nou-nascutului
- edeme
Silica se gaseste in tesutul conjunctiv, piele, ganglioni si oase. Ea actioneaza pentru curatarea tesuturilor. Se recomanda pentru:
- acnee
- astm
- furuncule
- par si unghii friabile
- sinuzita
Sepia s-a dovedit a fi cel mai eficient tratament natural pentru afectiunile care au legatura cu hormonii. Se recomanda pentru:
- sindrom premenstrual
- simptomele de menopauza
- cicluri menstruale neregulate
- chisturi ovariene
- mastoza chistica
- durerile de cap de cauza hormonala si multe alte afectiuni legate de dezechilibrul hormonal.
Sulphur actioneaza asupra multor organe ale corpului; imbunatateste functia ficatului si detoxifierea. Are un efect profund asupra intregului sistem digestiv. Este utilizat cel mai adesea pentru afectiuni ale pielii, cum ar fi:
- eruptii
- eczeme
- psoriazis
- furuncule, dermatita seboreica si multe altele. Este si un remediu bun pentru insomnie si dureri de cap.
Symphytum este remediul homeopatic preparat din tataneasa. Atat planta cat si remediul homeopatic obtinut din ea pot contribui la vindecarea oaselor fracturate. De asemenea contribuie si la ameliorarea durerii provocate de fractura.
Bibliografie - "Remediile naturiste ale medicului homeopat", Mark Stengler