Mineralele si oligoelementele

http://www.womens.ro/minerale_oligoelemente.html

          Mineralele, inclusiv oligoelementele, sunt esentiale vietii, ca si vitaminele; acesti ioni metalici indeplinesc o functie foarte importanta in ciuda cantitatii lor infinitezimale (ansamblul acestor substante reprezinta circa un procent din masa corporala totala). Mineralele si oligoelementele intervin in numeroase procese vitale, in care nu ar putea fi inlocuite de nici o alta substanta. Datorita faptului ca organismul nu le poate sintetiza, ele trebuie sa provina din alimente sau, daca nu este suficient, din suplimente. Deficitul de oligoelemente si minerale, oricat de mic ar fi, nu intarzie sa se manifeste printr-o paleta de afectiuni care variaza in functie de persoana sau de carenta in cauza.
          Oligoelementele, numite asa din cauza prezentei in cantitate mica in organism, au totusi o importanta primordiala pentru sanatatea organismului. In mod normal, o alimentatie echilibrata de 2.000 de calorii ar trebui sa asigure aportul de oligoelemente necesar organismului. In realitate insa, adesea acesta se dovedeste insuficient.
          Mineralele esentiale pentru organismul dumneavoastra sunt:
          Calciul
          Este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc. Contribuie alaturi de fosfor la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Impreuna cu magneziul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular. Aproape intreaga cantitate de calciu din corp (un kilogram – un kilogram si jumatate) este concentrata in oase si dinti. Un procent de douazeci la suta din intreaga cantitate de calciu din oase este reabsorbita si inlocuita in fiecare an (celulele osoase noi se formeaza pe masura ce tesutul osos vechi este distrus). Raportul intre cantitatile de calciu si fosfor existente in organism trebuie sa fie de doi la unu (doua parti calciu pentru o parte fosfor). Calciul nu poate fi absorbit decat in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D. Pentru adulti, doza zilnica necesara este de 800 pana la 1200 mg calciu.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Mentine o buna stare de sanatate a oaselor si dintilor. Asigura bataile regulate ale inimii. Ajuta in tratamentul insomniilor. Contribuie la metabolizarea fierului. Detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos.
          Afectiuni provocate de carenta calciului
          Rahitism, osteomalacie, osteoporoza (cunoscute sub numele de « boli ale oaselor fragile » ).
          Surse naturale
          Lapte si produse lactate, branzeturi, soia, sardine, somon, alune, nuci, seminte de floarea-soarelui, fasole uscata, conopida, broccoli.
          Faina de oase, altadata unul dintre cele mai uzuale suplimente de calciu, nu se mai recomanda a fi administrata din cauza potentialului continut de plumb. Insa gluconatul de calciu (sursa vegetala) si lactatul de calciu (un derivat al zaharurilor din lapte) sunt complet necontaminate de plumb si se absorb usor in organism. Cea mai indicata forma de prezentare a suplimentelor sunt tabletele de calciu chelatizat. Cantitatea de calciu din organism trebuie sa fie dubla fata de cea de magneziu. Dolomitul este un produs natural care contine calciu si magneziu; nu necesita vitamina D pentru a fi asimilat. Cinci tablete de dolomit echivaleaza cu 750 mg calciu. Din pacate insa, ca si in cazul fainei de oase, dolomitul are un continut ridicat de plumb – fapt ce o face de nerecomandat pentru uz farmaceutic.
          Toxicitate
          Doze zilnice care depasesc 2000 mg pot conduce la hipercalcemii. De asemenea, cantitati mari de calciu pot determina constipatii si riscuri crescute de infectii urinare.
          Inamici ai calciului
          Cantitati crescute de grasimi, acidul oxalic (din ciocolata, spanac, patrunjel, sfecla si revent) si acidul fitic (din cereale) pot impiedica absorbtia calciului in organism.
          Daca suferiti de dureri dorsale, un supliment de calciu chelatizat sau de citrat de calciu va poate fi de ajutor. Durerile menstruale pot fi ameliorate prin marirea dozei de calciu. Daca luati zilnic doze de 1500 mg calciu si sunteti predispus la infectii urinare, insotiti aceste suplimente cu suc de afine; sucul are proprietatea de a forma un invelis in jurul bacteriilor, impiedicandu-le sa se fixeze pe traiectul urinar. Daca obisnuiti sa beti multe bauturi racoritoare, riscati – din cauza continutului lor ridicat in fosfor – consumarea rapida a calciului din organism, avand drept rezultat o potentiala osteoporoza. Adolescentii care sufera de asa-numitele «dureri de crestere» pot gasi alinare in marirea cantitatii de calciu. Eficacitatea calciului este marita de prezenta vitaminelor A, C, D, a fierului, magneziului si fosforului (insa cantitati mari de fosfor pot determina consumarea rezervei de calciu). Studii recente au demonstrat ca administrarea zilnica a unei combinatii de calciu, magneziu, vitamina D si bor (doar 3 mg) poate preveni osteoporoza.
          Persoanele alergice la produsele lactate pot alege multe alte surse. Un pahar de suc de portocale va va furniza aproximativ 200 mg calciu. O cutie de sardine de 100 g sau o conserva de somon (cu oase) va poate oferi alte 200-300 mg de calciu. Migdalele, nucile de Brazilia si alunele sunt o alta sursa de calciu.
          Clorul
          Echilibreaza balanta acido-bazica a sangelui. Eficient in combinatie cu sodiul si potasiul. Ajuta la eliminarea reziduurilor organice, contribuind la buna functionare a ficatului. Nu s-au stabilit doze zilnice necesare, dar daca meniul dumneavoastra contine o cantitate medie de sare, atunci nu aveti nevoie de suplimente.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta la digestie. Contribuie la mentinerea supletii trupului.
          Afectiuni datorate carentei
          Pierderea parului si a dintilor.
          Surse naturale
          Sare de bucatarie, varec, masline.
          Toxicitate
          Doze de peste 15 g pot cauza efecte secundare neplacute.
          Daca apa potabila pe care o beti contine clor, atunci cantitatea de vitamina E din corpul dumneavoastra scade (clorul distruge vitamina E). Este indicat sa consumati mai mult iaurt – un mod natural de a inlocui flora intestinala distrusa de clorul din apa.
          Cobaltul
          Intra in componenta vitaminei B12. Este esential in formarea globulelor rosii ale sangelui. Trebuie obtinut din surse alimentare. In mod obisnuit sunt necesare cantitati mici, de ordinul a maximum 8 mcg pe zi.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Previne anemia.
          Surse naturale
          Carne, rinichi, ficat, lapte, stridii, scoici de rau.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice provocate de cobalt.
          Inamici
          Acizii si substantele alcaline, apa, lumina soarelui, alcoolul, estrogenii, somniferele.
          Daca sunteti un vegetarian convins, riscul de a dobandi o carenta de cobalt este mai mare decat in cazul persoanelor care consuma regulat carne si moluste.
          Cromul
          Contribuie, alaturi de insulina, la metabolizarea zaharurilor. Asigura mobilizarea proteinelor acolo unde sunt ele necesare. Pe masura inaintarii in varsta, organismul dumneavoastra retine mai putin crom.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Contribuie la procesul de crestere. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale, preintampinand hipertensiunea. Actioneaza preventiv impotriva diabetului.
          Afectiuni datorate carentei
          Ateroscleroza si diabet (lipsa lui este un factor potential de declansare a acestor boli).
          Surse naturale
          Ficat de vitel, germeni de grau, drojdie de bere, carne de pui, ulei de porumb, scoici. Ca si supliment alimentar, este disponibil in cele mai bune preparate multiminerale (picolinatul de crom este forma cea mai indicata).
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice provocate de crom.
          Daca aveti un deficit de crom (analiza firului de par poate demonstra acest lucru), un supliment de zinc poate remedia carenta. Dintr-un motiv inca neelucidat, chelatii de zinc par un bun substituent pentru crom. Cea mai indicata metoda de a va asigura cantitatea necesara de crom este stabilirea unui meniu adecvat care sa va furnizeze in doze suficiente toate celelalte elemente nutritive esentiale.
          Cuprul
          Necesar pentru sintetizarea hemoglobinei din fierul organic. Ajunge in circuitul sanguin in cincisprezece minute de la ingerare. Permite utilizarea eficienta a tirosinei (aminoacid), asigurandu-i functionarea ca agent de pigmentare a parului si pielii. Este present in tigari, in pilule anticonceptionale si in gazele de esapament ale automobilelor. Indeplineste un rol esential in utilizarea eficienta a vitaminei C.
           Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Asigura absorbtia fierului in organism, exercitand in acest fel un efect energizant.
          Afectiuni determinate de carenta
          Anemie, edeme, defecte de conformatie osoasa si, posibil, artrita reumatoida.
          Surse naturale
          Fasole uscata, mazare, grau integral, prune, organe animale, creveti si aproape toate alimentele de origine marina.
          Toxicitate
          Rare efecte toxice.
          Daca meniul dumneavoastra contine suficiente cantitati de cereale integrale, legume de culoare verde sau organe, inseamna ca nu trebuie sa va ganditi la doze suplimentare de cupru. Prin gatirea sau pastrarea alimentelor cu caracter acid in vase de cupru va puteti asigura un supliment din acest mineral.
          Fierul
          Este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanta care confera culoarea rosie a sangelui), a mioglobinei (pigmentul rosu din muschi), precum si a unor enzime. Doar opt procente din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite, ajungand in circuitul sanguin. In organismul unui adult cu greutatea de 75 de kilograme se gasesc in medie 4g de fier. Hemoglobina, care solicita cea mai mare cantitate de fier, este reciclata si reutilizata in procesul de innoire a celulelor sanguine, proces ce are loc la fiecare 120 de zile. Fierul legat de proteine (sub forma de feritina) este stocat in organism, ca si fierul tisular (prezent in mioglobina) in cantitati foarte mici. Dozele zilnice recomandate sunt de 10-15 mg pentru adulti si 30 mg pentru gravide. Femeilor care alapteaza le este suficienta o doza de 15 mg zilnic. Intr-o singura luna, femeile pierd o cantitate dubla de fier in comparatie cu barbatii. Cuprul, cobaltul, manganul si vitamina C sunt necesare pentru ca fierul sa poata fi asimilat. Fierul este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B.
           Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta in procesul de crestere. Mareste rezistenta la imbolnavire. Preintampina oboseala. Vindeca si previne anemiile cauzate de carentele de fier. Asigura culoarea sanatoasa a pielii.
          Surse naturale
          Ficat de porc, rinichi, inima si ficat de vita, scoici si moluste crude, piersici deshidratate, carne de vita, galbenus de ou, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasa, fulgi de ovaz.
          Cea mai usor asimilabila forma de prezentare a fierului este chelatul protein-hidrolizat, cu alte cuvinte, fier inclus intr-un compus organic prelucrat in vederea unei rapide asimilari. Produsul este usor suportat si de organismele sensibile si nu comporta risc de constipatie. Sulfatul feros, forma anorganica de prezentare a fierului, este inclus in multe suplimente de vitamine si minerale, dar poate determina distrugerea vitaminei E (trebuie luate la cel putin opt ore diferenta unul de celalalt). Verificati eticheta; multe preparate farmaceutice contin sulfat feros. Suplimentele cu fier organic – gluconat, fumarat, citrat sau peptonat de fier – nu neutralizeaza vitamina E si sunt disponibile intr-o gama larga de doze, pana la 320 mg.
          Toxicitate
          Rare efecte toxice la persoanele sanatoase. Dozele excesive insa pot fi daunatoare pentru copii. De exemplu, o cantitate de 3 g este letala pentru un copil de doi ani.
          Inamici ai fierului
          Fosfoproteinele si sarurile acidului fitic din cerealele integrale reduc gradul de asimilare a fierului in organism.
          Femeilor li se recomanda suplimente de fier chelatizat sau cele pe baza de hemoglobina. Daca urmati un tratament cu antiinflamatorii, ori daca obisnuiti sa luati zilnic aspirina, atunci probabil ca aveti nevoie de mai mult fier. Cantitatile mari de cafea sau de ceai consumate zilnic pot inhiba procesul de absorbtie a fierului. Femeile gravide ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua fier sau suplimente de vitamine bogate in fier. S-au inregistrat intoxicatii cu fier la copiii ai caror mame au inghitit multe suplimente in timpul sarcinii.
          Fluorul
          Intra in componenta fluorurii de sodiu (un preparat sintetic de genul celor care se introduc in apa potabila) si a fluorurii de calciu (substanta naturala). Scade incidenta cariilor dentare, insa surplusul poate determina decolorarea dintilor.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Reduce frecventa cariilor dentare. Intareste oasele.
          Surse naturale
          Apa potabila fluorurata, alimente de origine marina si ceai.
          Toxicitate
          20 pana la 80 mg zilnic.
          Inamici ai fluorului
          Vasele de gatit din aluminiu.
          Nu luati suplimente de fluor fara prescriptia medicului. Continutul de fluor al alimentelor creste simtitor daca le gatiti cu apa fluorurata sau in vase de teflon.
          Fosforul
          Se regaseste in fiecare celula a corpului omenesc. Calciul si vitamina D sunt indispensabile pentru metabolizarea fosforului. Pentru a fi eficiente, calciul si fosforul trebuie sa se afle in organism intr-un raport de doi la unu. Este implicat in aproape toate reactiile chimice si fiziologice. Necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor. Nicotinamida nu poate fi asimilata in lipsa fosforului. Important pentru regularizarea batailor inimii. Esential pentru functionarea normala a rinichilor. Necesar in transmiterea impulsurilor nervoase. Dozele zilnice necesare sunt cuprinse intre 800 si 1200 mg pentru adulti, nivelul superior fiind indicat pentru femeile gravide si mamele care alapteaza.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta in procesele de crestere si vindecare. Asigura energia si vigoarea organismului prin influenta pe care o exercita asupra metabolizarii lipidelor si polizaharidelor. Atenueaza durerile cauzate de artrita. Asigura starea de sanatate a gingiilor si dintilor.
          Afectiuni datorate carentei
          Rahitism, pioree.
          Surse naturale
          Peste, pui, carne, cereale integrale, oua, nuci, seminte.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice ale fosforului.
          Inamici ai fosforului
          Cantitati mari de fier, aluminiu si magneziu pot reduce pana la limita minima eficacitatea fosforului.
          Daca ingerati prea mult fosfor, balanta dumneavoastra interna se dezechilibreaza si nivelul de calciu scade. Meniurile noastre sunt in general bogate in fosfor datorita faptului ca acest mineral este prezent in marea majoritate a alimentelor naturale si, deci, carentele de calciu sunt foarte frecvente. Daca ati depasit varsta de patruzeci de ani, incercati sa mancati mai putina carne, axandu-va indeosebi pe legume si lapte. Motivul este acela ca, dupa patruzeci de ani, rinichii nu mai pot elimina excesul de fosfor, ceea ce determina iarasi scaderea nivelului de calciu din organism. Fiti atenti la alimentele conservate cu ajutorul fosfatilor si tineti seama de fosforul pe care il contin, considerandu-l ca parte din ratia dumneavoastra zilnica.
          Iodul
          Doua treimi din iodul existent in organism este concentrat in tiroida. Dat fiind faptul ca aceasta glanda controleaza metabolismul, o cantitate insuficienta de iod poate determina incetinirea reactiilor mentale, cresterea in greutate si lipsa de energie.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta la arderea excesului de grasimi. Contribuie la procesul de crestere. Are efect energizant. Mareste capacitatea mentala. Asigura sanatatea parului, a unghiilor, pielii si dintilor.
          Afectiuni provocate de carenta
          Gusa, hipotiroidism.
          Surse naturale
          Varec, vegetale cultivate in soluri bogate in iod, ceapa si toate alimentele de provenienta marina.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice produse de iodul natural, dar dozele care depasesc 2 mg nu sunt recomandabile. Ca medicament, poate fi daunator daca este prescris incorect.
          Inamici ai iodului
          Tehnicile de prelucrare alimentara, solurile sarace in elemente nutritive.
          Nu este recomandabil sa luati suplimente de iod fara prescriptie medicala. Daca locuiti in zone cu sol sarac in iod, folositi sare iodurata. Daca obisnuiti sa mancati cantitati mari de varza cruda, probabil ca inregistrati un deficit de iod, fiindca anumite substante din varza impiedica eficienta utilizare a iodului in organism. In acest caz, incercati un supliment furnizat de varec.
          Magneziul
          Necesar pentru metabolizarea vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului si potasiului. Esential pentru buna functionare a muschilor si nervilor. Are un rol important in conversia energetica a glucozei din sange. Cunoscut si ca “mineralul antistres”. Alcoolicii inregistreaza in general un deficit de magneziu. Adultii au nevoie de 250, 350 mg zilnic. Pentru femeile gravide si cele care alapteaza, dozele necesare sunt de 300-355 mg. Corpul uman contine aproximativ 21 g de magneziu.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Are actiune antidepresiva. Contribuie la mentinerea unui sistem cardio-vascular sanatos si preintampina atacurile de inima. Mentine starea de sanatate a dintilor. Impiedica formarea depunerilor de calciu, a calculilor biliari si renali. Amelioreaza neplacerile cauzate de indigestii. In combinatie cu calciul, actioneaza ca un tranchilizant natural.
          Surse naturale
          Cereale nemacinate, smochine, migdale, nuci, seminte, vegetale de culoare verde inchis, banane.
          Chelatii de calciu si magneziu cu un raport exact de doua parti calciu la o parte de magneziu sunt unul dintre cele mai indicate suplimente. Suplimentele de magneziu nu se iau dupa mese deoarece neutralizeaza aciditatea gastrica.
          Toxicitate
          Cantitatile mari de magneziu administrate pe o lunga perioada de timp se pot dovedi toxice daca aveti probleme cu rinichii sau dozele de calciu si fosfor pe care le ingerati sunt crescute.
          Inamici ai magneziului
          Medicamentele diuretice, alcoolul.
          Daca treburile zilnice va extenueaza, probabil ca aveti nevoie de mai mult magneziu. Femeile care folosesc anticonceptionale sau care iau estrogeni, indiferent sub ce forma, trebuie sa consume mai multe alimente bogate in magneziu (nu uitati: pestele, carnea si produsele lactate au un continut redus de magneziu). Magneziul isi indeplineste cel mai bine rolul in prezenta vitaminei A, a calciului si fosforului. Nu uitati ca, datorita faptului ca magneziul stimuleaza enzimele ce utilizeaza vitaminele B1, B2 si B6, deficienta acestui mineral poate cauza simptome asociate cu insuficienta vitaminelor B – in mod obisnuit convulsii.
          Manganul
          Contribuie la activarea enzimelor necesare pentru buna utilizare interna a biotinei si a vitaminelor B1 si C. Este indispensabil pentru asigurarea structurii normale a oaselor. Important in procesul de formare a tiroxinei – principalul hormon secretat de glanda tiroida. Este necesar pentru o buna digestie si asimilare a hranei. Este un factor important pentru reproducere si pentru functionarea buna a sistemului nervos central.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta la eliminarea oboselii. Imbunatateste reflexele musculare. Contribuie la prevenirea osteoporozei. Stimuleaza memoria. Reduce iritabilitatea nervoasa.
          Surse naturale
          Cereale integrale, nuci, vegetale cu frunze de culoare verde, mazare, sfecla.
          Toxicitate
          Rare efecte toxice, in afara intoxicatiilor provocate de emanatiile industriale.
          Inamici ai manganului
          Dozele mari de calciu si fosfor pot inhiba absorbtia manganului; acelasi efect il au celuloza si acidul fitic continute in tarate si fasole.
          Daca acuzati des ameteli, incercati sa mariti doza de mangan ingerata. Persoanele care sufera de tulburari ale memoriei trebuie sa-si asigure o cantitate suficienta de mangan. Daca obisnuiti sa mancati multa carne si sa beti mult lapte, va sfatuiesc sa luati suplimente de mangan.
          Molibdenul
          Contribuie la metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor. Constituie o componenta vitala a enzimei responsabile de utilizarea interna a fierului.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Actioneaza preventiv impotriva anemiei si asigura buna functionare a intregului organism.
          Surse naturale
          Vegetale cu frunze de culoare verde inchis, cereale integrale, legume.
          Toxicitate
          Rare efecte toxice, insa doze de 5 pana la 10 mg pe zi pot fi considerate daunatoare.
          Oricat de important este molibdenul pentru organism, cu exceptia cazului in care hrana pe care o consumati provine din soluri cu deficit de elemente nutritive, nu aveti nevoie de suplimente din acest mineral.
          Potasiul
          Contribuie, impreuna cu sodiul, la echilibrarea balantei apei in organism si la normalizarea batailor inimii (potasiul actioneaza in interiorul celulelor, iar sodiul in afara lor). Cand nu se respecta raportul normal intre sodiu si potasiu, are de suferit functionarea nervilor si a musculaturii. Hipoglicemia (nivelul scazut al glucozei din sange), ca si diareea prelungita sau foarte severa determina pierderi de potasiu. Nu s-au stabilit doze necesare, dar cantitati de 1600 – 2000 mg sunt considerate suficiente pentru un adult sanatos. Atat stresul mental cat si cel fizic pot determina carente de potasiu.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Asigura o gandire clara prin alimentarea creierului cu oxigen. Ajuta la eliminarea reziduurilor organice. Adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale. Se utilizeaza in tratamentul alergiilor.
          Afectiuni cauzate de carenta potasiului
          Edeme, hipoglicemie.
          Surse naturale
          Citrice, pepene galben, toate vegetalele cu frunze de culoare verde, frunzele de menta, semintele de floarea soarelui, rosiile, cresonul, bananele, cartofii.
          Toxicitate
          Ingerarea unei cantitati de 18 g poate determina efecte toxice.
          Inamici ai potasiului
          Alcool, cafea, zahar, diuretice.
          Daca sunteti un mare consumator de cafea, probabil ca oboseala pe care o resimtiti se datoreaza deficitului de potasiu de care suferiti. Daca obisnuiti sa bati mari cantitati de alcool, sau daca mancati multe dulciuri, este foarte probabil ca nivelul potasiului din organismul dumneavoastra sa fie scazut. Daca sunteti hipoglicemic, aveti predispozitie la pierderi de potasiu odata cu retinerea apei in tesuturi. Daca luati diuretice, pierderile de potasiu vor fi si mai mari. Supravegheati-va regimul alimentar, consumati mai multe vegetale verzi si luati o cantitate suficienta de magneziu, astfel incat sa va echilibrati balanta minerala. Kilogramele pe care le pierdeti intr-un regim de slabire bazat pe reducerea cantitatii de carbohidrati pot fi insotite si de scaderea nivelului de potasiu; slabiciune generala si reflexe incete sunt simptomele caracteristice.
          Seleniul
          Seleniul si vitamina E actioneaza sinergetic. Aceasta inseamna ca administrate impreuna, cele doua sunt mai eficiente decat fiecare separat, in cantitate egala. Atat vitamina E cat si seleniul sunt antioxidanti, avand capacitatea de a preveni sau cel putin de a incetini procesul de imbatranire, marind rezistenta tesuturilor la oxidare. Necesarul de seleniu este mai mare la barbati decat la femei. Aproape jumatate din cantitatea de seleniu din organismul masculin este concentrata in testicule si in portiunile de canale seminale adiacente prostatei. In plus, odata cu sperma se pierde si o anumita cantitate de seleniu. Dozele recomandate oficial sunt de 50 mcg pentru femei, 70 mcg pentru barbati, 65 mcg pentru gravide si 75 mcg pentru mamele care alapteaza.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor. Atenueaza bufeurile si celelalte neplaceri ale menopauzei. Adjuvant in tratamentul si medicatia preventiva a matretei. Se pare ca neutralizeaza anumiti agenti cancerigeni si asigura protectie impotriva unor forme de cancer.
          Afectiuni cauzate de carenta
          Pierderea prematura a vitalitatii, boala Keshan.
          Surse naturale
          Alimente de origine marina, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ton, ceapa, rosii, broccoli.
          Toxicitate
          Doze de 5 mg pot produce efecte toxice.
          Inamici ai seleniului
          Tehnicile de prelucrare alimentara.
          Sodiul
          Sodiul si potasiul, descoperite impreuna, s-au dovedit amandoua esentiale in procesul normal de crestere. Cantitati mari de sodiu ingerate (sare de bucatarie) pot determina scaderea nivelului de potasiu din organism. O alimentatie bogata in sodiu este responsabila adesea pentru hipertensiunea arteriala. Necesarul zilnic de clorura de sodiu pentru un adult sanatos este de 500 de mg. Sodiul contribuie la solubilizarea calciului si a celorlalte minerale din sange.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta la prevenirea insolatiilor. Contribuie la functionarea in bune conditii a sistemului nervos si a celui muscular.
          Afectiuni cauzate de carenta
          Dificultati de digerare a carbohidratilor, posibile nevralgii.
          Surse naturale
          Sare, moluste, morcovi, sfecla, anghinare, carne de vita, creier, rinichi, sunca.
          Rareori sunt necesare suplimente de sodiu dar daca este cazul, un supliment nutritiv si nedaunator este varecul.
          Toxicitate
          Cantitati de peste 14 g clorura de sodiu ingerate zilnic pot determina efecte toxice.
          Daca suferiti de hipertensiune, reduceti cantitatea de sodiu pe care o ingerati, verificand continutul acestui mineral in alimentele pe care le consumati; cautati pe eticheta SARE, SODIU, sau simbolul chimic Na. Sa adaugati sodiu in dieta dumneavoastra este usor; mai dificil insa este sa-l reduceti. Evitati gustarile sarate, produsele din carne ca: sunca, slanina, pastrama, conservele de vita si condimentele – ketchup, mustar, sosuri de soia, chilli. Nu utilizati la gatit praf de copt sau bicarbonat de sodiu.
          Sulful
          Este esential pentru sanatatea parului, pielii si unghiilor. Ajuta la mentinerea balantei de oxigen necesara pentru buna functionare a creierului. Conlucreaza cu vitamina B complex in metabolismul bazal si este o parte componenta a aminoacizilor responsabili cu formarea tesuturilor. Nu s-au stabilit doze necesare, dar un regim alimentar bogat in proteine furnizeaza cantitatea necesara de sulf.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Mentine tonusul pielii si confera stralucire parului. Ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene.
          Surse naturale
          Carne slaba de vita, fasole uscata, peste, oua, varza.
          Nu sunt disponibile suplimente alimentare. Se poate gasi sub forma de unguente si creme pentru probleme dermatologice.
          Toxicitate
          Sulful organic nu are efecte toxice, dar sarurile anorganice administrate in cantitati mari pot determina neplaceri. Daca meniul dumneavoastra zilnic contine o cantitate suficienta de proteine, atunci probabil ca nu aveti nevoie de suplimente de sulf. Cremele si unguentele cu sulf s-au dovedit remarcabil de eficiente intr-o serie de probleme dermatologice.
          Vanadiul
          Inhiba formarea colesterolului in vasele sanguine. Nu s-au stabilit doze recomandate.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Ajuta la prevenirea atacurilor cardiace.
          Surse naturale
          Peste.
          Nu sunt disponibile suplimente de vanadiu. Preparatele sintetice de vanadiu pot determina usor efecte toxice. Vanadiul este unul dintre elementele care nu necesita suplimente. O masa cu produse de pescarie va va furniza tot vanadiul de care aveti nevoie.
          Zincul
          Zincul indeplineste in organism rolul unui agent de circulatie, dirijand si supraveghind buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Este esential pentru sinteza proteinelor. Controleaza contractibilitatea musculaturii. Ajuta la formarea insulinei. Important pentru stabilitatea chimica a sangelui si in mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Exercita un efect de normalizare a activitatii prostatei; detine un rol important in dezvoltarea tuturor organelor de reproducere. Studii recente au demonstrat efectul deosebit al zincului asupra functiilor cerebrale si in tratamentul schizofreniei. Este necesar in sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN). Doza zilnica recomandata este de 12 – 15 mg pentru adulti, cu o usoara crestere pentru femeile care alapteaza. Transpiratia excesiva poate cauza pierderi de pana la 3 mg de zinc pe zi. Cea mai mare parte a zincului existent in produsele alimentare este distrusa in timpul prepararii.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Accelereaza procesul de vindecare a ranilor interne si externe. Elimina petele albe de pe unghii. Adjuvant in tratamentul sterilitatii. Preintampina afectiunilor prostatei. Favorizeaza cresterea si capacitatea mentala. Ajuta la eliminarea depunerilor de colesterol. Adjuvant in tratamentul tulburarilor mentale.
          Afectiuni cauzate de carenta
          Probabil hipertrofia prostatei (marire necanceroasa a glandei), ateroscleroza, hipogonadism.
          Surse naturale
          Carne, ficat, alimente de origine marina (in special stridii), germeni de grau, drojdie de bere, seminte de dovleac, oua, lapte praf degresat, mustar.
          Prezent in majoritatea preparatelor de multiminerale si multivitamine. Zincul chelatizat si picolinatul sunt cele mai bune suplimente.
          Toxicitate
          Nu este toxic, cu exceptia dozelor excesive, ca in cazul alimentelor pastrate in vase din metal galvanizat.
          Daca luati doze mari de vitamina B6, atunci aveti nevoie de suplimentarea cantitatii de zinc. Acest lucru este valabil si pentru alcoolici si diabetici. Barbatii care au probleme cu prostata – si chiar cei ce nu au – trebuie sa-si asigure doze ridicate de zinc. Am vazut cazuri de impotenta rezolvate cu succes prin tratament cu vitamina B6 si zinc. Varstnicii predispusi la senilitate pot incerca un supliment de zinc si mangan. Daca va deranjeaza ciclurile menstruale neregulate, incercati un supliment de zinc inainte de a incepe un tratament hormonal. Nu uitati ca, adaugand la dieta dumneavoastra un supliment de zinc, va mariti automat necesarul de vitamina A (zincul actioneaza cel mai bine in prezenta vitaminei A, a calciului si fosforului). Atentie ! Megadozele de zinc sunt susceptibile de a inhiba raspunsul imun al organismului.
          Apa
          Este cel mai important element nutritiv pentru organismul uman. Jumatate pana la patru cincimi din greutatea trupului nostru este constituita din apa. Un om poate supravietui saptamani intregi fara hrana, insa numai cateva zile in lipsa apei. Apa este principalul solvent pentru toti produsii de digestie, fiind esentiala pentru eliminarea reziduurilor si toxinelor din corp. Nu exista doze stabilite in mod oficial, dat fiind faptul ca pierderile variaza in functie de clima, situatie specifica si individ, dar in general sase pahare de apa zilnic sunt considerate necesare si suficiente pentru o buna stare de sanatate a organismului. Mamele care alapteaza au nevoi crescute de apa datorita cantitatii eliminate prin lapte.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Mentine in activitate toate functiile organice. Ajuta la succesul regimurilor de slabire prin scaderea apetitului.
          Surse naturale
          Apa potabila, sucuri, fructe si legume.
          Nu se cunosc efecte toxice, dar ingerarea a doi litri de apa (16-24 de pahare) in decurs de o ora poate fi periculoasa pentru un adult. Pentru un copil ar fi mortala.
          Cei care tin regim de slabire trebuie sa bea sase pana la opt pahare de apa zilnic, cu o jumatate de ora inainte de masa. Nu beti apa de la robinetul de apa calda; fierbinte, apa dizolva o cantitate mai mare de plumb de pe conducte decat apa rece. Iar dimineata aveti grija sa lasati cateva minute apa sa curga inainte de a bea pentru a indeparta acumularile de plumb de peste noapte. Daca locuiti intr-o zona cu apa dura, probabil ca ingerati odata cu ea mai mult calciu si magneziu decat va inchipuiti.
          Atentie ! Daca locuiti intr-o casa veche cu cu tevi si conducte de plumb, incercati sa solicitati o analiza a apei pe care o beti. Apa cu un pH necorespunzator dizolva plumbul din conducte, determinand, in cazul copiilor, posibile otraviri cu plumb (chiar si instalatiile sanitare construite din cupru au imbinari de plumb care pot afecta calitatea apei de la robinet). Daca in apa dumneavoastra se introduc solventi clorurati sau pesticide, trebuie sa stiti ca acestia sunt volatili si pot fi absorbiti prin piele. Drept urmare, un dus de cincisprezece minute risca sa fie la fel de toxic ca si ingerarea a opt pahare de apa contaminata! Din nefericire, clorurarea este responsabila de aparitia unui grup de substante cu potential cancerigen – trihalometani – in apa pe care o bem. Dar, in conformitate cu cercetarile efectuate in acest sens de catre agentiile de protectie a mediului din SUA, riscurile sunt mici in comparatie cu beneficiile acestei metode de tratare a apei – in primul rand impiedicarea raspandirii unor boli ca febra tifoida.
          Toate sistemele casnice de filtrare a apei au si anumite inconveniente ce pot fi periculoase pentru sanatatea dumneavoastra. Daca nu sunt schimbate la intervale regulate, filtrele cu carbune activ se incarca, astupandu-se cu agenti contaminanti vatamatori. Sistemele cu osmoza inversa care retin contaminantii chimici, dar nu in totalitate pe cei anorganici, trebuie testate periodic deoarece filtrele se pot incarca in timp cu germeni patogeni fara ca debitul de apa sa sufere modificari. Distilatoarele, mai eficiente de obicei in retinerea contaminantilor anorganici decat a celor organici, trebuie curatate in mod regulat pentru a indeparta piatra depusa; altfel, rezultatele pot fi mai rele decat fara distilator.
          Daca nu sunteti siguri in legatura cu calitatea apei pe care o beti, cel mai bun lucru pe care il aveti de facut este sa luati legatura cu cel mai apropiat inspectorat sanitar si sa solicitati efectuarea unor analize si teste de calitate. Cereti de la Departamentul Sanatatii Publice standardele legale pentru a le putea compara cu rezultatele obtinute in urma analizelor. De asemenea, multe laboratoare de spital pot face aceleasi analize. Intre timp, pentru a putea fi sigur ca apa de la robinetele dumneavoastra poate fi bauta in siguranta, luati urmatoarele masuri de urgenta:
1. Lasati apa sa curga 3-4 minute inainte de a o folosi; Acest fapt va permite eliminarea oricaror reziduuri de plumb, cadmiu si cobalt ce se pot strange pe conducte.
2. Fierbeti apa (fara a o acoperi) cel putin douazeci de minute inainte de a o bea. Temperatura de fierbere distruge bacteriile si indeparteaza unele substante chimice organice.
3. Daca va ingrijoreaza trihalometanii (substante cancerigene din apa clorurata), puneti apa in cuva unui mixer (neacoperita) si amestecati-o timp de cincisprezece minute; aerarea indeparteaza clorul si compusii clorurati organici.
          Este apa minerala mai buna decat apa de izvor? Nu chiar. Anumite ape minerale imbuteliate pot avea mai putine minerale dizolvate decat apa de la robinet. De fapt, termenul de «apa minerala» este folosit pentru a desemna orice apa imbuteliata, cu exceptia sifonului si a apei gazoase. Apa de izvor, daca provine cu adevarat de la un izvor, contine si ea minerale dizolvate. Iar in ceea ce priveste apele minerale pe eticheta carora nu apare cuvantul «naturala», trebuie sa stiti ca in acest caz mineralele au fost ori indepartate, ori adaugate, si daca aveti de gand sa beti un cocktail de nutrienti, mai bine il preparati dumneavoastra insiva!
          Bibliografie – Biblia vitaminelor – Earl Mindell, Editura Elit, 2004