Paducelul si remediile sale

http://www.womens.ro/paducelul.html

               Cel mai de nadejde ajutor din natura al inimii, se spune, este paducelul. Afectiuni cardiace dintre cele mai diverse pot fi tratate eficient cu micuta planta, mai cu seama cele cu substrat nervos. Cercetatorii au constatat ca extractul de paducel este la fel de eficient ca si Captopril, substanta medicamentoasa prescrisa de obicei persoanelor cu hipertensiune care sunt predispuse la instalarea insuficientei cardiace congestive. Paducelul mai este cunoscut si sub denumirea de gherghinar, maracine alb, malaet si malaiul-cucului. Creste sub forma de tufe, în special la marginea padurilor de foioase, a livezilor si pasunilor. Uneori atinge o înaltime de 5 m. Paducelul este cunoscut din vremuri stravechi pentru efectele terapeutice. Se folosesc cu precadere florile albe si fructele de culoare rosie. Primavara se poate recolta coaja, folosita atat in stare proaspata cat si uscata. Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine in stare de muguri.
               In Romania avem varietatile care se numesc latineste Crataegus monogyna sau Crataegus oxycantha. Ca planta medicinala se folosesc florile - Flores Crataegi - florile impreuna cu frunzele - Flores Crataegi cum Folium - si fructele - Fructus Crataegi. Toate partile plantei contin principii active (bioflavonide), uleiuri volatile si acizi organici (cafeic, malic, crataegolic, oleanolic, nicotinic - vitaminaB2) cu actiune sedativ-cardiaca (de linistire a inimii), asemanatoare valerianei. Fructele contin si vitaminele C, B, acizi citric si tartric. Bioflavonidele au un puternic efect antioxidant. Ele intaresc rezistenta peretilor vaselor sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Celelalte substante din paducel scad nivelul colesterolului si reduc depunerile de grasime de pe peretii arterelor si din alte tesuturi (un bun aliat in curele de slabire).
               Fructele de paducel au o actiune astringenta a mucoaselor, reduc umflarea acestora si secretarea de mucus in exces. Asupra rinchilor au o actiune usor diuretica. Prin continutul de bioflavonide paducelul are insusirea de a regla tulburarile inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, scade tensiunea arteriala, mareste circulatia la nivelul inimii, creierului si a altor organe.
               Se recomanda in angina pectorala, tulburari de menopauza, ateroscleroza, emotivitate excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie. Paducelul este principalul cardiotonic in medicina fitoterapica europeana. S-a constatat ca paducelul are un rol important in oxigenarea celulelor nervoase, marind capacitatea de aparare a organismului. In bolile cardiace degenerative, se inhiba patrunderea ionilor de calciu in celulele miocardice si se reia nutritia optima a muschiului cardiac. Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate si mai nenocive remedii vegetale din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun in evidenta faptul ca si atunci cand este folosit in cure de foarte lunga durata, de peste 6 luni, paducelul nu produce tulburari organice sau de alta natura. Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte aproape magice asupra persoanelor in varsta. Fructul seamana cu un mar paduret, ca forma si marime, rosu la culoare.
               Proprietati: au un gust dulce acrisor, cu o natura calda din punct de vedere energetic si actioneaza asemanator acupuncturii, in mod direct asupra meridianelor energetice ale splinei, pancreasului, stomacului si ficatului. Fructele de paducel sunt folosite in tratamentul indigestiei cu retentie de carne in stomac, a maselor (tumorilor) abdominale, senzatiei de greutate si preaplin in piept sau in abdomenul superior, in tratamentul diareei, dizenteriei, durerilor de spate, a celor date de hernie, durerilor abdominale postpartum (dupa nastere), dismenoreei, indigestiilor date de lapte la copii mici. Fructele de paducel ajuta efectiv la digerarea grasimilor, previn intrarea excesiva a lor in circuitul sanguin si indepartarea acestora prin scaun.
               Fructele de paducel se pot consuma in stare proaspata (unde sunt accesibile in aceasta forma) insa in general ca decoct al fructelor uscate, fierte singure ori impreuna cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele feluri de mancare. In China se folosesc ca adaosuri la bauturi, jeleuri, gemuri, si pentru obtinerea unor gustari dintre care cele mai populare sunt "haw flakes" si Tang Hu Lu. Fructele de Crataegus pubescens sunt cunoscute in Mexic sub numele de tejocotes si se consuma proaspete, gatite sau in gemuri pe timpul iernii.
               Afectiuni tratate de paducel:
               1. insuficienta cardiaca manifestata prin miocardita, cardiopatie ischemica (dureroasa sau nedureroasa) si riscul acceselor de angina pectorala;
               2. hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, care sunt reglate prin imbunatatirea vascularizatiei, in urma vasodilatarii arteriale, coronariene si periferice;
               3. tulburari de ritm cardiac cu extrasistole, palpitatii, tahicardie paroxistica, aritmii, spasme vasculare si bufeuri congestive;
               4. ateroscleroza coronariana, cu blocarea sau reducerea fluxului de sange oxigenat de la inima spre creier, tratamentul avand rolul de a imbunatati circulatia la nivelul scoartei cerebrale si de a preveni accidentele cerebrale;
               5. nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie perceptibila;
               6. stari de nervozitate si distonii neurovegetative (spaime, atacuri de panica, ameteli, migrene, tiuituri in urechi);
               7. emotivitate excesiva la persoane cu labilitate psihica, sensibile, irascibile si permanent agitate;
               8. insomnii, dureri de cap, oboseala, stari de anxietate si depresie;
               9. agresivitate si tulburari de comportament la copiii impulsivi, cu tendunte spre batai, distrugeri, tipete, violente verbale.
               Precautii si contraindicatii - evitati consumul excesiv de remedii din fructe de paducel daca aveti regurgitari, hiperaciditate sau constipatie. Reactiile secundare sunt foarte rare si apar doar la extracte concentrate. De asemenea, cercetari recente au evidentiat imbunatatirea circulatiei la nivelul scoartei cerebrale. Are loc cresterea afluxului de sange, celulele nervoase sunt mai bine oxigenate, iar randamentul de folosire a oxigenului se imbunatateste. Se foloseste pentru combaterea insomniilor, pentru tratarea nevrozei cardiace, este un bun calmant, inhiba starile emotive patologice, starile de iritabilitate la femeile cu sindrom premenstrual sau aflate la menopauza. Paducelul nu este numai prietenul inimii. Face minuni si in multe alte afectiuni. Ba, mai mult, este folositor in casa.
               Supranumit si „laptele batranilor”, paducelul previne alterarea capacitatilor mentale la persoanele de varsta inaintata. Indeparteaza depresiile si simptomele bolii Alzheimer. Creste cu 40% capacitatea de efort fizic si intelectual, respiratia este mai bine reglata.
               Previne si combate tulburarile de pubertate si de menopauza, cu bufeuri, insomnii sau stari de nervozitate si neliniste la femei. Reduce colesterolul, este foarte bun in tratarea unor afectiuni digestive (diaree, dizenterie, dispepsie, litiaza biliara).
               In uz extern, decoctul de paducel face minuni contra unor boli de piele (panaritiu, lichen, bataturi, mancarimi pe talpi si intre degetele picioarelor). Este foarte bun pentru curatarea tenului.
               Alte intrebuintari: Se pot prepara salate foarte sanatoase din petale de paducel, frunze tinere de papadie si spanac, putina zeama de lamaie si o picatura de ulei de masline. De asemenea, se poate prepara gem sau pasta din fructe de paducel (asemenea celor de macese). In gospodarie se pot obtine coloranti naturali pentru lana si borangic; ocru inchis (din flori si frunze) sau cafeniu-roscat (din fructe si frunze). Se pot planta in gradina ornamental cat si pentru protectie (sunt frumoase, iar ghimpii le fac sa fie de netrecut). Se pot adauga la mancarurile cu carne de pasare sau cu peste pentru a fragezi carnea sau oasele. Fierturile de fructe de paducel se pot folosi pentru aplicari exterioare, direct pe piele.
               Paducelul intra in comozitia multor remedii pentru acnee si varice. Fierbeti 15 g de fructe de paducel cu 2-3 cani de apa si beti zilnic ceaiul rezultat ca tratament pe termen lung pentru hipertensiune, colesterolemie, si pentru prevenirea bolilor de inima. Ca varianta pentru colesterol ridicat sau contra excesului de greutate beti zilnic ceai obtinut din fierberea a 12 g de fructe de paducel si o jumatate de frunza de lotus. Fierbeti 15 fructe de paducel si adaugati la ceaiul rezultat 1,5 g fenel pisat (Ferula communs). Beti zilnic dimineata in cazul herniilor intestinului subtire Prajiti in tigaie fructe de paducel pana la transformarea lor in "carbune de paducel". Rasniti 6-9 g de carbune de paducel. Consumati pulberea rezultata cu apa calda ca remediu natural pentru durerile abdominale date de gastrita cronica, enterita si dizenterie. Fierbeti 3 g de carbuni de paducel cu 6 g fructe de paducel uscat. Ceaiul rezultat se poate administra in cazul diareei la copii. Fierbeti 10 g fructe de paducel cu 6 g de coaja uscata de portocala si beti ceaiul rezultat in cazul indigestiilor date de consumul de carne. Pentru dureri postpartum sau dureri la ciclu (dismenoree) se poate bea ceai de fructe de paducel sau in combinatie cu radacina de angelica (Angelica Chinensis).
               Tinctura de paducel
          Se prepara din 20 grame de flori, frunze sau fructe uscate, care se maruntesc intr-un mojar sau se macina si se pun la macerat in 100 ml de alcool 60 de grade, timp de 10 zile, intr-un borcan inchis ermetic. Se strecoara prin tifon si se pastreaza in sticlute de culoare inchisa. In cantitate mai mare, se iau zece linguri cu planta uscata, la 500 ml alcool 60 de grade, care se macereaza 14 zile. Se consuma intern, cate 10-15 picaturi diluate in 50 ml de apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele pricipale, in cure de trei saptamani pe luna.
                Infuzia
Se prepara dintr-o lingurita cu planta uscata (flori, frunze, fructe) la 250 ml de apa clocotita. Se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri neindulcite oe zi, fractionate in mai multe reprize, inainte de mesele principale, in cure de 2-4 luni.
               Decoctul
               Se obtine dintr-un amestec de flori si frunze de paducel (1,5 parti), talpa-gastei (4,5 parti), radacini de valeriana (1,5 parti), flori de tei (1,5 parti), frunze de menta (0,5 parti), din care se beau cate doua cani pe zi.
               Siropul
                Se prepara intr-un borcan de sticla cu capac, in care se pun, alternativ, un strat de flori proaspete si tocate marunt si un strat de miere de albine, pana la umplerea borcanului, ultimul fiind stratul de miere (2 cm). Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza la intuneric si la racoare timp de 4-5 saptamani, dupa care se strecoara si se pun in sticlute inchise la culoare. Se ia cate o lingura de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata, avand efecte excelente de tonic cardiac, calmant al sistemului nervos central si al starii psihice, cu reducerea impulsurilor agresive ale copiilor si adultilor.
               Vinul
               Se prepara din 50 de grame de flori de paducel si 50 grame de vasc, care se macereaza timp de sapte zile in 500 de ml de vin alb. Se strecoara si se bea cate un pahar inainte de medele principale, avand efecte bune in tulburari de menopauza, insomnii ale cardiacilor si dispepsii la stomac, de origini nervoase.
               Prim ajutor
               Crizele de angina pectorala, manifestate prin dureri acute in zona inimii sau ca o ghera spre umarul stang, pot fi stopate cu tinctura: bolnavul este intins la orizontala, in repaus absolut, cu capul ceva mai sus, dupa care i se administreaza inghitituri rare de tinctura.