Suplimentele nutritive

http://www.womens.ro/suplimente_nutritive.html

          Din moment ce toate materiile organice contin una sau mai multe vitamine, in cantitati mai mari sau mai mici, atunci ne-am putea gandi ca, mancand rational si echilibrat, vom reusi sa ne asiguram toate vitaminele de care corpul nostru are nevoie. Si s-ar putea sa avem dreptate. Problema insa este aceea ca foarte putini dintre noi sunt capabili sa stabileasca si sa respecte o asemenea dieta. In conformitate cu opinia doctorului Daniel T. Quigley, autorul cartii „Manual de malnutritie rationala”, „oricine a consumat zahar, produse din faina alba, sau alimente conservate, sufera acum de o anumita carenta a carei intindere si gravitate depinde de procentul acestor alimente in hrana zilnica”.
          Din cauza faptului ca majoritatea restaurantelor obisnuiesc sa reincalzeasca mancarea sau sa o mentina calda pastrand-o in cuptor, daca luati deseori masa in oras, riscati sa aveti o carenta de vitamina A, B1 si C (iar daca sunteti femeie intre 13 si 40 de ani, acest mod de a va usura munca in gospodarie va poate cauza pierderi masive de calciu si fier). Majoritatea alimentelor pe care le mancam isi pierd o buna parte din valoarea lor nutritiva in cursul prepararii. Luati drept exemplu painea si cerealele. Practic toate produsele de acest gen care se gasesc astazi pe piata au un continut ridicat de carbohidrati si atata tot. „Dar sunt imbogatite!”- veti spune dumneavoastra, fiindca asa scrie pe eticheta lor: imbogatite. Aceasta imbogatire nu presupune altceva decat compensarea elementelor nutritive care existau initial in alimentele respective, insa care s-au pierdut in procesul de pregatire prin temperatura, depozitare si asa mai departe. Cu alte cuvinte, produsele respective sunt imbogatite ca sa ajunga la nivelul initial al elementelor nutritive. Din nefericire, standardele de imbogatire lasa mult de dorit. Spre exemplu, cei douazeci si doi de nutrienti naturali ce ar trebui sa se gaseasca in faina alba, dar s-au distrus, sunt inlocuiti prin trei vitamine din complexul B alaturi de vitamina D, calciu si saruri de fier. Sincer vorbind, nu vi se pare un truc cam ieftin?
          Acum cred ca intelegeti necesitatea administrarii de suplimente vitaminice.
          Ce sunt vitaminele?
          Cand rostim cuvantul „vitamina”, cei mai multi dintre noi se gandesc imediat la pilule si de aici ia nastere, in mod automat, confuzia cu drogurile si medicamentele. In ciuda faptului ca vitaminele pot suplini adesea atat rolul medicamentelor cat si pe cel al drogurilor, ele nu sunt nici una, nici alta. In termeni cat se poate de simpli, vitaminele sunt substante organice necesare vietii. Ele indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul metabolsmului intern. Absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru, vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in toate alimentele de provenienta naturala. De acolo, trebuie sa le obtinem noi, sau din ratiile suplimentare. Un amanunt foarte important de retinut este acela ca suplimentele la care ne referim – disponibile sub forma de tablete, capsule, picaturi, prafuri si uneori chiar injectabile – sunt doar substante naturale extrase din plante si animale, daca nu sunt sintetice. Viata nu poate exista decat in prezenta tuturor vitaminelor esentiale.
          Daca am compara organismul omenesc cu un motor cu combustie interna si am considera vitaminele ca fiind bujiile acestuia, atunci ne-am putea face o idee despre felul in care actioneaza aceste uimitoare substante nutritive. Vitaminele regleaza metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice. O singura deficienta vitaminica poate deregla intregul organism. Deoarece vitaminele sunt substante naturale continute in alimente, suplimentele pe care le inghititi – fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide – provin tot din alimente. Cu toate ca multe dintre alimente pot fi sintetizate in laboratoare, majoritatea sunt extrase din surse naturale primare. De exemplu, vitamina A provine in mod obisnuit din untura de peste; vitamina B complex este extrasa din drojdie sau din ficat. Vitamina C are cele mai bune proprietati atunci cand provine din macese, mai exact din boabele ramase dupa scuturarea petalelor. Vitamina E este furnizata cel mai adesea de soia si de germenii de grau sau porumb.
          Ce nu sunt vitaminele?
          Vitaminele nu sunt nici pilule cu efect energizant si nici inlocuitori ai hranei zilnice. Multi oameni isi inchipuie ca vitaminele pot inlocui mancarea. Fals. In realitate, ele nu pot fi asimilate in lipsa alimentelor obisnuite. Exista multe convingeri eronate cu privire la suplimentele nutritive, de aceea este necesara o clarificare a problemelor legate de cele mai multe dintre ele.
          Vitaminele nu sunt medicamente energizante si nu au valoare calorica sau energetica proprie.
          Vitaminele nu pot inlocui proteinele, nici orice alt aliment nutritiv, ca de exemplu: minerale, grasimi, carbohidrati, apa, etc. Asa cum nu se inlocuiesc unele pe altele.
           Vitaminele ca atare nu constituie componente ale organismului nostru.
          Nu poti sa inghiti doar vitamine, sa refuzi orice mancare si sa speri sa fii sanatos.
          Numele vitaminelor
          Datorita faptului ca atunci cand au fost descoperite nu li se cunostea compozitia chimica si deci nu li s-a putut da un nume stiintific, majoritatea vitaminelor au fost desemnate printr-o litera a alfabetului. Astazi se cunosc urmatoarele vitamine:
- Vitamina A (retinol, caroten)
- Vitaminele din grupul B complex: B1 (thiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina, nicotinamida), B6 (piridoxina), B10, B11 (factori de crestere), B12 (cobalamina, cianocobalamina), B13 (acid orotic), B15 (acid pangamic), B17 (amigdalina), Bc (acid folic), Bt (carnitina), Bx sau PABA (acid-paraaminobenzoic), colina, inozitol
- Vitamina C (acid ascorbic)
- Vitamina D (calciferol, viosterol, ergosterol)
- Vitamina E (tocoferol)
- Vitamina F (acizi grasi)
- Vitamina G (riboflavina)
- Vitamina H (biotina)
- Vitamina K (menadiona)
- Vitamina L (necesara pentru lactatie)
- Vitamina M
- Vitamina P (bioflavonoide)
- Vitamina PP (nicotinamida)
- Vitamina P4 (troxerutina)
- Vitamina T (substante stimulatoare de crestere)
- Vitamina U (extrasa din sucul de varza)
          Cand si cum sa luam vitaminele?
          Functiile corpului omenesc sunt adaptate unui ciclu de douazeci si patru de ore. Celulele noastre nu dorm odata cu noi si ele nu pot exista fara un aport continuu de oxigen si elemente nutritive. De aceea, este bine ca suplimentele pe care le luati sa fie cat mai uniform raspandite pe intreaga durata a unei zile. Fiind substante organice, vitaminele sunt mai bine absorbite in prezenta alimentelor si a mineralelor. Din cauza faptului ca vitaminele solubile in apa – in special B complex si C – sunt rapid eliminate prin urina, administrarea lor dupa fiecare masa importanta a zilei (mic dejun, dejun si cina) este mai indicata. Daca nu le puteti lua dupa fiecare masa, atunci impartiti doza zilnica in doua si inghititi jumatate dupa micul dejun si jumatate dupa pranz. Daca sunteti nevoit sa luati intreaga cantitate o singura data, faceti acest lucru dupa cea mai consistenta masa a zilei (pranz).
          Mineralele
          Desi pentru buna functionare a organismului uman sunt necesare in jur de optsprezece minerale, specialistii considera un numar de sapte ca fiind indispensabile: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul si zincul.
          Mineralele active din corpul nostru sunt: calciul, clorul, cromul, cobaltul, cuprul, fierul, fluorul, fosforul, iod, magneziu, manganul, molibdenul, potasiul, seleniul, sodiul, sulful, vanadiul si zincul. Oligoelemente ca borul, siliciul, nichelul si arsenicul sunt de asemenea necesare pentru optimizarea procesului de crestere si a celui de osmoza. Oricat de importante ar fi ele, in lipsa mineralelor, vitaminele nu-si pot indeplini rolul. Cu toate ca organismul uman este capabil sa sintetizeze cateva vitamine, el nu poate fabrica nici macar un singur mineral.
          Important de stiut in privinta alimentatiei
- O singura tigara distruge intre 25 si 100 mg de vitamina C!
- Laptele care contine si vitamina D sintetica (adica aproape tot laptele pasteurizat care se gaseste in magazine) risca sa priveze organismul de cantitatea necesara de magneziu!
- Locuitorii oraselor industrializate si aglomerate sufera de carenta vitaminei D din cauza smogului ce absoarbe razele ultraviolete ale soarelui!
- Milioane de femei folosesc anticonceptionale orale fara a sti ca acestea pot cauza carenta vitaminelor B6, B12, C si deficit de acid folic!
- Copiii au nevoie de o data si jumatate, pana la de doua ori mai multe proteine pe kilogram corp decat adultii, iar nou-nascutii chiar de trei ori mai mult!
- Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit ca vitaminele C, E si anumiti compusi chimici numiti indoli, ce se gasesc in varza obisnuita, in cea de Bruxelles si in alte leguminoase inrudite din familia cruciferelor, au o puternica si sigura actiune inhibitoare asupra anumitor produse cancerigene!
- Vitamina B1 ajuta la prevenirea senzatiei de rau de mare sau de avion!
- Daca dieta dumneavoastra zilnica este bogata in proteine atunci aveti nevoie de cantitati suplimentare de vitamina B6!
- Ceapa, usturoiul, ridichile si prazul contin un antibiotic natural numit alicina care este capabila sa distruga germenii patogeni fara a elimina si flora microbiana necesara bunei functionari a organismului omenesc!
- Aspirina poate tripla viteza de eliminare a vitaminei C din corpul dumneavoastra!
- Consumarea frecventa a alimentelor ce contin arome si coloranti sintetici precum si alti aditivi alimentari diminueaza activitatea si eficacitatea sistemului imunitar!
Alunele neprajite contin anumiti inhibitori enzimatici care ingreuneaza digestia proteinelor!
- Pastele fainoase ambalate in celofan transparent isi pierd in timp elementele nutritive!
- Aditivii folositi pentru dedurizarea apei potabile duc la cresterea periculoasa a nivelului de saruri din organism!
- Un ingredient principal folosit la fabricarea margarinei – o grasime vegetala hidrolizata – poate fi mai nesanatos chiar decat grasimile saturate!
- Murele, afinele si varza rosie sunt mai sanatoase daca le consumati gatite!
- Ceapa, conopida si strugurii rosii contin cantitati importante dintr-un nou-descoperit agent anticancerigen – quercitina – despre care cercetatorii de la University of California au demonstrat ca poate distruge celulele canceroase inainte ca ele sa se inmulteasca formand tumori!
- Uleiul de masline este unul dintre cei mai buni agenti naturali de prevenire a bolilor de inima!
- Se pare ca exista o legatura intre pasta de dinti (datorita abrazivilor sai cristalini, a agentilor de spumare si a celorlalti aditivi) si anumite deficiente intestinale cum ar fi colita ulceroasa, boala lui Chrohn si sindromul de iritabilitate intestinala. Este recomandabil sa va clatiti bine gura dupa spalarea dintilor si sa evitati pe cat posibil sa inghititi pasta de dinti!
- Studii recente au aratat ca fumatul poate reduce speranta de viata cu pana la optsprezece ani!
- Mineralul numit bor (prezent in mere, struguri, must si stafide) este capabil sa impiedice in buna masura decalcifierea oaselor intalnita la femei dupa menopauza. De asemenea, borul ajuta la mentinerea nivelului de estrogeni in sange la femeile carora li se administreaza terapii de inlocuire a estrogenilor! Alaturi de calciu, magneziu si vitamina D are importanta in prevenirea osteoporozei. Doza zilnica recomandata este de 3 mg.
- Evitand cafeaua puteti evita producerea unui cancer de esofag. Taninul continut in ceai si cafea este un potential agent cancerigen. Proteinele din lapte pot neutraliza acest tanin impiedicand absorbtia lui in organism.
- Morcovii impiedica formarea depozitelor pe peretii arteriali prevenind atacurile cardiovasculare la bolnavii de ateroscleroza.
          Vitamina A
          Este o vitamina liposolubila – este solubila in grasimi; pentru a fi eficient absorbita in traiectul digestiv, necesita prezenta mineralelor si a grasimilor. Poate fi stocata in corpul uman si de aceea nu se impun doze zilnice. Este disponibila in doua variante: vitamina A obisnuita, numita retinol (prezenta doar in alimentele de origine animala) si provitamina A, cunoscuta sub denumirea de caroten (se gaseste atat in produsele animale cat si vegetale).
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Mareste acuitatea vizuala pe timp de noapte, imbunatateste vederea si ajuta in tratamentul multor boli de vedere prin faptul ca permite formarea purpurei ochiului. Mareste rezistenta la infectiile respiratorii. Ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Scurteaza durata de boala. Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne. Contribuie la inlaturarea petelor pigmentare determinate de varsta. Mentine procesul de crestere si consolidare a oaselor si starea de sanatate a pielii, parului, dintilor si gingiilor. Ajuta in tratamentul acneei, al ridurilor superficiale si in afectiuni ca impetigo, furunculoza, in arsuri si ulcere deschise – atunci cand este folosita in uz extern. Este adjuvant in tratamentul emfizemului si al hipertiroidismului.
          Surse naturale de vitamina A
          Untura de peste, ficat, morcovi, legume de culoare galbena si verde-inchis, oua, lapte si produse lactate, fructe galbene (nota: intensitatea culorii nu ofera informatii asupra continutului de vitamina A).
          Toxicitate
          Depasirea timp de luni de zile a unei doze zilnice de 50.000 UI poate determina efecte toxice la adulti.
          Vitamina A nu trebuie insotita de uleiuri minerale. Ea isi exercita cel mai bine efectele in prezenta vitaminelor B complex, D, E, in prezenta calciului, fosforului si zincului.
          Vitamina B1
          Este o vitamina hidrosolubila – este solubila in apa. Asemeni tuturor vitaminelor din complexul B, cantitatile in exces sunt eliminate in procesul de excretie fara a fi stocate in corp; de aceea, trebuie inlocuite zilnic. Fiind sinergetice, vitaminele B sunt mult mai eficiente luate impreuna decat separat. Vitaminele B1, B2, si B6 trebuie administrate in cantitati egale (de exemplu cate 50 mg din fiecare). Perioadele de boala, de stres si post-operatorii cer marirea cantitatii de vitamina B1. Este cunoscuta si sub numele de „vitamina starii morale” datorita efectelor benefice asupra sistemului nervos si starii psihice. Are un usor efect diuretic.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Stimuleaza cresterea. Ajuta digestia, in special a carbohidratilor. Asigura functionarea in limite normale a sistemului nervos, a muschilor si a inimii. Ajuta la prevenirea raului de mare sau de avion. Diminueaza durerile de dinti post-operatorii. Adjuvant in tratamentul zonei zoster.
          Surse naturale de vitamina B1
          Drojdie de bere, orez nedecorticat, cereale neprelucrate, grau integral, faina de ovaz, alune, carne de porc fara grasime, organe, majoritatea legumelor, tarate, lapte.
           Toxicitate
          Nu se cunosc efecte negative ale acestei vitamine. Orice cantitate in exces este eliminata prin urina, fara a putea fi stocata in tesuturi sau organe. S-au inregistrat rare simptome determinate de dozele excesive (peste 5-10 g zilnic): palpitatii, herpes, edeme, nervozitate si reactii alergice. Prelucrarea termica a alimentelor distruge adesea vitamina B1. Alti dusmani: cofeina, alcoolul, apa, estrogenii, aerul, antacizii si sulfamidele. Daca sunteti gravida, alaptati sau luati anticonceptionale, necesitatile dumneavoastra de vitamina B1 cresc.
          Vitamina B2
          Este solubila in apa si usor asimilabila. Cantitatea eliminata in procesul de excretie depinde de necesitatile organismului si poate fi insotita de pierderi de proteine. Este cunoscuta si sub numele de vitamina G. Spre deosebire de tiamina, riboflavina nu este distrusa de caldura, agenti oxidanti sau acizi. Femeile gravide, care alapteaza sau in situatii de stres vor lua doze mai mari (1,7 mg).
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Stimuleaza cresterea si functia de reproducere. Imbunatateste starea de sanatate a pielii, parului si unghiilor. Ajuta la eliminarea senzatiei de uscaciune a gurii, limbii si buzelor. Mareste acuitatea vizuala si inlatura oboseala ochilor. Alaturi de alte substante, contribuie la metabolizarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor.
          Surse naturale de vitamina B2
          Lapte, ficat, rinichi, drojdie de bere, branza, legume de culoare verde, oua, peste.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte negative ale acestei vitamine. Excesul poate determina simptome ca: mancarimi, ameteala, senzatii de arsura sau furnicaturi.
          Inamici
          Lumina – in special razele ultraviolete - si substantele alcaline au actiune distructiva asupra riboflavinei. Alti dusmani: apa, sulfamidele, estrogenii si alcoolul.
          Vitamina B6 (piridoxina)
          Este solubila in apa. Indispensabila in organism pentru producerea de anticorpi si de hematii – globulele rosii. S-ar parea ca poate fi sintetizata de bacteriile intestinale, procesul de sinteza fiind favorizat de un regim vegetarian bogat in celuloza.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Contribuie la buna asimilare a grasimilor si a proteinelor. Are rol in prevenirea diverselor tulburari nervoase si dermatologice. Atenueaza greata. Ajuta la eliminarea uscaciunii gurii, reduce spasmele musculare nocturne, carceii, amorteala mainilor si anumite forme de nevrite ale extremitatilor.
          Surse naturale de vitamina B6
          Drojdie de bere, tarate de grau, ficat, rinichi, soia, pepene galben, varza, orez nedecorticat, oua, ovaz, alune, nuci.
          Toxicitate
          Doze zilnice de 2-10 g pot declansa tulburari neurologice.
          Inamici
          Pastrarea timp indelungat a carnii, conservarea, prepararea termica a acesteia, congelarea, prelucrarea fructelor si legumelor, apa, alcoolul si estrogenii.
          Vitamina B12 (cobalamina)
          Solubila in apa si eficienta in doze foarte mici. Este cunoscuta si sub numele de „vitamina rosie”, sau cianocobalamina. Este singura vitamina care contine elemente minerale esentiale. Nu se asimileaza bine in stomac; pentru a fi eficienta trebuie combinata cu calciu. Functionarea normala a glandei tiroide permite o buna absorbtie a vitaminei B12. Ea este furnizata in primul rand de alimentele de origine animala; vegetalele, cu mici exceptii, nu contin cobalamina.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Contribuie la formarea si regenerarea celulelor rosii ale sangelui, deci previne anemia. Stimuleaza cresterea si mareste pofta de mancare la copii. Are proprietati energizante. Mentine starea de sanatate a sistemului nervos. Ajuta la utilizarea eficienta a carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Mareste puterea de concentrare, imbunatateste memoria si echilibrul psihic.
          Surse naturale
          Ficat, carne de vita, de porc, oua, lapte, branza si rinichi.
          Toxicitate
          Nu s-au semnalat efecte toxice ale vitaminei B12, nici in cazuri de supradozaje.
          Inamici
          Acizii si substantele alcaline, apa, lumina soarelui, alcoolul, estrogenii, somniferele.
          Biotina (coenzima R sau vitamina H)
          Este solubila in apa, contine sulf si face parte din familia vitaminelor B complex. Este necesara in sinteza acidului ascorbic. Este esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor. Poate fi sintetizata de catre bacteriile intestinale. Ouale crude impiedica absorbtia biotinei in organism.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Incetineste incaruntirea parului. Adjuvant in tratamentul preventiv impotriva cheliei. Atenueaza durerile musculare. Ajuta la vindecarea eczemelor si a dermatitelor.
          Surse naturale
          Ficat de vita, galbenus de ou, faina de soia, drojdie de bere, lapte, rinichi, orez nedecorticat.
          Toxicitate
          Nu s-au semnalat efecte toxice ale biotinei.
          Inamici
          Albusul de ou crud (contine avidina – o proteina ce impiedica absorbtia biotinei), apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucrare a alimentelor si alcoolul.
          Vitamina C (acid ascorbic, acid cevitaminic)
          Este solubila in apa. Majoritatea animalelor isi sintetizeaza propria vitamina C, dar oamenii, maimutele si cobaii trebuie sa si-o procure din alimente. Indeplineste un rol primordial in formarea colagenului – factor esential in cresterea si refacerea tesuturilor, a gingiilor, vaselor sanguine si dintilor. Ajuta la absorbtia fierului in organism. Este consumata mult mai repede in conditii de stres. Fumatorii si varstnicii au nevoie de cantitati sporite de vitamina C.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Ajuta la vindecarea ranilor, a arsurilor si a gingiilor sangerande. Mareste eficienta medicamentelor folosite in tratamentul infectiilor urinare. Accelereaza cicatrizarea post-operatorie. Mentine scazut nivelul colesterolului din sange. Contribuie la prevenirea unui mare numar de infectii virale si bacteriene, stimuland, in general, sistemul imunitar. Ofera protectie impotriva agentilor cancerigeni. Impiedica formarea nitrozaminelor (substante cancerigene). Actioneaza ca laxativ natural. Scade incidenta cheagurilor de sange in vasele sanguine. Adjuvant in tratamentul racelilor obisnuite. Mareste durata vietii, asigurand coeziunea celulelor de proteina. Mareste gradul de absorbtie a fierului anorganic. Reduce efectele unui mare numar de alergeni.
          Surse naturale
          Citrice, afine, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi si ardei iuti. Cel mai eficient supliment de vitamina C este cel care contine intregul complex C de bioflavonoide, hesperidina si rutina (uneori acestea din urma sunt denumite saruri citrice).
          Toxicitate
          Dozele mari de vitamina C pot determina formarea calculilor de acid uric si oxalic, insa administrarea de magneziu, vitamina B6 si cantitati suficiente de apa baute zilnic, pot indeparta acest risc. Uneori, doze zilnice care depasesc 10 g pot declansa efecte secundare neplacute cum ar fi diaree, urinare excesiva si eruptii cutanate. Dozele mari de vitamina C pot determina modificari ale analizelor de laborator. Daca obisnuiti sa luati doze de peste 750 mg zilnic, adaugati si un supliment de magneziu. Acest mineral impiedica formarea pietrelor la rinichi.
          Colina
          Este un alt membru al familiei B complex si actioneaza ca agent de emulsionare a grasimilor. Coopereaza cu inozitolul la prelucrarea lipidelor si colesterolului. Se pare ca poate emulsifia colesterolul impiedicandu-l sa se depoziteze pe peretii arterelor ori in vezica biliara.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Controleaza depunerile de colesterol. Ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase, mai cu seama a celor cu rol in procesul memoriei.
          Surse naturale
          Galbenusul de ou, creier, inima, ficat, legume cu frunze verzi, drojdie, germeni de grau. In cantitati mici, colina se gaseste si in lecitina.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efectele toxice ale colinei.
          Inamici
          Apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucrare alimentara si alcoolul.
          Vitamina D (calciferol, viosterol, ergosterol, „vitamina soarelui”)
          Este solubila in grasimi. Obtinuta prin actiunea razelor soarelui sau prin alimentatie. Smogul impiedica producerea vitaminei D prin actiunea razelor de soare.
           Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Contribuie la utilizarea optima a calciului si fosforului, substante necesare pentru a avea oase si dinti sanatosi. Impreuna cu vitaminele A si C actioneaza preventiv in cazul racelilor. Ajuta la tratarea conjunctivitelor. Contribuie la buna asimilare a vitaminei A.
          Surse naturale
          Untura de peste, sardine, heringi, somon, ton, lapte si produse lactate.
          Toxicitate
          Depasirea timp indelungat a dozei zilnice de 2000 UI poate determina la adulti efecte toxice.
          Vitamina E (tocoferol)
          Este solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale. Este formata din opt compusi numiti tocoferoli. Dintre acestia, cel mai activ si eficace este alfa-tocoferolul. Intensifica actiunea vitaminei A. Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Va confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranire a celulelor, datorat oxidarii. Mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen. Preintampina formarea cheagurilor de sange si ajuta la dizolvarea lor. Impiedica formarea cicatricilor atunci cand este aplicata local, cat si administrata intern. Accelereaza vindecarea arsurilor. Are efect diuretic si hipotensiv. Ajuta la preintampinarea avorturilor. Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare. Scade riscul ischemiilor cardiace.
          Surse naturale
          Germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, faina imbogatita, grau integral, cereale integrale si oua.
          Toxicitate
          Nu prezinta efecte toxice.
          Inamici
          Caldura, oxigenul, temperaturile de inghet, tehnicile de prelucrare a hranei, fierul, clorul, uleiurile minerale.
           Vitamina F (acizi grasi nesaturati: linoleic, linolenic si arahidonic)
          Este solubila in grasimi. Grasimile nesaturate ajuta la arderea celor saturate daca raportul intre ele este de doi la unu. Consumul ridicat de carbohidrati determina cresterea necesarului de vitamina F.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Preintampina formarea depunerilor de colesterol in interiorul arterelor. Asigura sanatatea pielii si a parului. Contribuie la dezvoltarea si la bunastarea generala a organismului prin influentarea activitatii glandulare si capacitatea de disponibilizare a calciului de catre celule. Combate afectiunile cardiace. Ajuta la scaderea greutatii corporale prin arderea grasimilor saturate.
          Surse naturale
          Uleiuri vegetale – din germeni de grau, seminte de in, sofran, soia si alune, seminte de floarea-soarelui, nuci, migdale, avocado.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice, dar excesul poate determina cresterea in greutate.
          Inamici
          Grasimile saturate, caldura si oxigenul.
          Acidul folic
          Solubil in apa, membru al familiei B complex. Este factor esential in formarea globulelor rosii. Contribuie la metabolizarea proteinelor. Are rol important in producerea acizilor nucleici (ADN si ARN). Esential pentru diviziunea celulara.
           Ce poate face acidul folic pentru dumneavoastra?
          Mareste lactatia. Ofera protectie impotriva parazitilor intestinali si a toxinelor alimentare. Confera pielii un aspect sanatos. Are efect analgezic. Folosit impreuna cu acidul pantotenic si PABA poate intarzia incaruntirea parului. Preintampina deficientele de nastere. Mareste apetitul. Actioneaza preventiv impotriva anemiei.
          Surse naturale
          Legume cu frunze de culoare verde inchis, morcovi, drojdie, ficat, galbenus de ou, pepene galben, caise, dovleac, avocado, fasole verde, faina de secara integrala si neagra.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice ale acidului folic, desi s-au inregistrat cateva cazuri de reactii alergice ale pielii.
          Inamici
          Apa, sulfamidele, lumina soarelui, estrogenii, tehnicile de prelucrare alimentara (fierberea), caldura.
          Inositol
          Solubil in apa, este un alt membru al grupului B complex. Prin combinare cu colina, formeaza lecitina. Ca si colina, are un rol important in hranirea celulelor celebrale.
          Ce poate face pentru dumneavoastra?
          Contribuie la scaderea nivelului de colesterol din organism. Ajuta la mentinerea starii de sanatate a parului impiedicand caderea acestuia. Actioneaza preventiv impotriva eczemelor. Contribuie la redistribuirea grasimilor in organism. Are efect calmant.
          Surse naturale
          Ficat, drojdie de bere, fasole uscata, creier si inima de vita, pepene galben, grapefruit, stafide, germeni de grau, melasa nerafinata, alune, varza.
          Toxicitate
          Nu s-au inregistrat efecte toxice.
          Inamici
          Apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucrare alimentara, alcoolul si cafeaua.
          Vitamina K (menadiona)
          Este solubila in grasimi. Indeplineste un rol esential in formarea protrombinei – o substanta coagulanta a sangelui.
          Ce poate face pentru dumneavoastra?
          Actioneaza preventiv impotriva sangerarilor si hemoragiilor interne. Ajuta la micsorarea debitului menstrual. Contribuie la coagularea rapida a sangelui.
          Surse naturale
          Legume cu frunze de culoare verde, iaurt, lucerna, galbenus de ou, ulei de sofran, ulei de soia, untura de peste.
          Toxicitate
          Nu se recomanda depasirea dozei de 500 mcg de vitamina K sintetica.
          Inamici
          Radiatiile si razele X, congelarea alimentelor, aspirina, poluarea aerului, uleiurile minerale. Daca luati medicamente anticoagulante, trebuie sa stiti ca vitamina K (inclusiv cea din sursele naturale) poate anula efectul acestor medicamente.
          Nicotinamida (acid nicotinic, niacina, niacinamida, cunoscuta sub numele de vitamina PP)
          Solubila in apa, este un alt membru al familiei B, cunoscut si sub numele de vitamina B3. Carenta de nicotinamida poate determina modificari negative ale personalitatii. Este o vitamina esentiala in sinteza hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron, testosteron), a cortizonului, tiroxinei si insulinei. Necesara pentru buna functionare a creierului si a sistemului nervos. Este una dintre putinele vitamine relativ stabile in procesul de prelucrare a hranei, pastrandu-si calitatile chiar si in alimentele gatite.
          Ce poate face pentru dumneavoastra?
          Atenueaza tulburarile gastrointestinale mentinand starea de sanatate a sistemului digestiv. Confera pielii un aspect sanatos. Ajuta la prevenirea si usurarea migrenelor. Intensifica circulatia sanguina si reduce tensiunea arteriala. Atenueaza unele accese de diaree. Reduce simptomele de vertigo cauzate de sindromul Meniere. Are proprietati energizante prin faptul ca permite mai buna utilizare a hranei. Ajuta la eliminarea ulceratiilor si atenueaza respiratia urat mirositoare. Reduce nivelul de colesterol si trigliceride.
          Surse naturale
          Ficat, carne slaba, produse din grau integral, drojdie de bere, rinichi, germeni de grau, peste, oua, alune prajite, carne alba de pasare, avocado, curmale, smochine si prune.
          Toxicitate
          Este netoxic, cu exceptia efectelor secundare produse de dozele ce depasesc 100 mg.
          Inamici
          Apa, sulfamidele, alcoolul, somniferele, estrogenii.
          Vitamina P (rutina, complex C, bioflavonoide, hesperidina)
          Este solubila in apa; necesara pentru absorbtia corespunzatoare si utilizarea vitaminei C. Flavonoidele sunt substantele care determina culoarea galbena sau portocalie a citricelor. Se mai numeste si „factor de permeabilitate capilara”. Rolul de baza al bioflavonoidelor este acela de a mari rezistenta vaselor capilare, a regla absorbtia la acest nivel. Contribuie alaturi de vitamina C la mentinerea starii de sanatate a tesutului conjunctiv. Actioneaza sinergetic cu vitamina C.
          Ce poate face pentru dumneavoastra?
          Impiedica distrugerea prin oxidare a vitaminei B. Intareste vasele capilare. Mareste rezistenta la infectii. Actioneaza preventiv si ajuta la vindecarea sangerarilor gingivale. Intensifica eficacitatea vitaminei C. Adjuvant in tratamentul edemelor si ametelilor datorate afectiunilor urechii interne.
          Surse naturale
          Partea alba a cojii si miezul citricelor, caise, hrisca, mure, cirese, macese.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice ale acestei vitamine.
          Inamici ai vitaminei P
          Apa, temperatura de prelucrare a alimentelor, lumina, caldura, oxigenul, fumatul. Bufeurile cauzate de menopauza pot fi atenuate de un supliment de bioflavonoide insotit de vitamina D.
          Pantotenat de calciu (acid pantotenic, pantenol, vitamina B5)
          Este solubil in apa; un alt membru al familiei B complex. Ajuta in procesul de formare a celulelor, mentine rata normala de crestere si contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central. Detine un rol vital in functionarea normala a glandelor suprarenale. Esential pentru conversia energetica a lipidelor si glucidelor.
          Ce poate face pentru dumneavoastra?
          Ajuta la vindecarea ranilor. Previne infectiile prin marirea capacitatii de formare a anticorpilor. Adjuvant in tratamentul socurilor postoperatorii. Preintampina oboseala. Reduce efectele toxice si reactiile adverse cauzate de un numar mare de antibiotice.
          Surse naturale
          Carne, cereale integrale, germeni de grau, tarate, rinichi, ficat, inima, legume de culoare verde, drojdie de bere, nuci, carne de pui, melasa neprelucrata.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
          Inamici
          Caldura, prelucrarea alimentara, conservarea, cofeina, sulfamidele, somniferele, estrogenii, alcoolul.
          Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de acid pantotenic alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex. In unele cazuri, doze zilnice de 1000 mg au fost suficiente pentru a reduce durerile cauzate de artrita. Daca suferiti de alergii, incercati sa luati cate 1g de pantotenat de calciu si vitamina C dupa mesele de dimineata si seara.
          Acid para-aminobenzoic (PABA)
          Este solubil in apa; unul dintre cei mai noi membri ai familiei B complex. Contribuie la formarea acidului folic; este un factor important in utilizarea proteinelor. Are deosebite calitati de protectie impotriva razelor solare. In experimentele efectuate pe animale s-a dovedit ca poate conlucra alaturi de pantotenatul de calciu pentru a reduce parul incaruntit la culoarea lui naturala.
          Ce poate face pentru dumneavoastra?
          Sub forma de crema, poate proteja impotriva arsurilor solare. Reduce suferintele cauzate de arsuri. Mentine pielea sanatoasa si catifelata. Actioneaza preventiv impotriva formarii ridurilor. Ajuta la mentinerea culorii naturale a parului dumneavoastra.
          Surse naturale
          Ficat, drojdie de bere, rinichi, cereale integrale, orez, tarate, germeni de grau si melasa.
          Toxicitate
          Nu se cunosc efecte toxice ale acestuia, dar tratamentul prelungit cu doze mari nu este recomandabil (poate provoca greata, varsaturi).
          Inamici
          Apa, sulfamidele, prelucrarea alimentara, alcoolul, estrogenii. Multi actori celebri de la Hollywood utilizeaza PABA pentru a preveni formarea ridurilor.
           Suplimente de proteine
          Suplimentele de proteine sunt indicate pentru toti cei care nu reusesc sa-si furnizeze intreaga doza zilnica necesara din alimentele ingerate. Cele mai bune sunt formulele derivate din soia, albus de ou, zer, lapte degresat; acestea contin toti aminoacizii esentiali. Suplimentele pot fi adaugate in bauturi sau in mancare. Proteinele vegetale cu fibre pot fi adaugate la carnea macra de vita pentru a spori portiile de hamburgeri – un procedeu atat economic cat si sanatos, intrucat reduce cantitatea de grasimi saturate pe care le ingerati. Tipuri de proteine Desi toate sunt constituite din aceiasi douazeci si doi de aminoacizi, proteinele sunt diferite intre ele, au functii diverse si actioneaza fiecare in alta zona a corpului. Intr-o prima clasificare, exista doua tipuri de proteine: complete si incomplete. Proteinele complete – asigura echilibrul corespunzator a opt aminoacizi raspunzatori de formarea tesuturilor; se gasesc in alimentele de origine animala, ca de exemplu carnea, produsele de origine marina, ouale, laptele si branza. Proteinele incomplete – in componenta lor nu intra cativa dintre aminoacizii esentiali si, in lipsa celorlalte proteine, nu sunt eficiente. In combinatie cu mici cantitati de proteine de provenienta animala, devin complete. Se gasesc in seminte, nuci, mazare, cereale si fasole. Un meniu compus atat din proteine complete cat si incomplete este mai nutritiv decat unul constituit din alimente continand un singur fel de proteine, oricare ar fi acest tip.
          Miturile proteinelor
          Multi sunt cei care cred ca proteinele nu ingrasa. De aceasta conceptie gresita s-a lovit in decursul timpului un mare numar de adepti convinsi ai regimurilor de slabire care evitau cu hotarare painea dar mancau cotlete si antricoate la discretie intrebandu-se apoi de unde vin kilogramele in plus. Adevarul este ca:
- 1 gram de proteine = 4 calorii
- 1 gram de carbohidrati = 4 calorii
- 1 gram de grasimi = 9 calorii
          Cu alte cuvinte, proteinele si carbohidratii au acelasi continut caloric. O alta parere gresita este aceea ca proteinele accelereaza arderea grasimilor. Este complet falsa credinta conform careia cu cat mananci mai multe proteine, cu atat devii mai slab. O friptura de vita facuta in casa sau o felie de pizza cu branza furnizeaza o cantitate mai mare de proteine decat doua oua sau patru feliute de sunca ori chiar o ceasca de lapte!
          Suplimentele de aminoacizi
          Aminoacizii sunt pietrele de temelie ale unuia dintre cele mai importante elemente nutritive, si anume proteinele. Fiecare celula din trupul nostru contine proteine – si are nevoie de ele. Acesti nutrienti au un rol hotarator in formarea de noi tesuturi, in inlocuirea celulelor vatamate; tot ei ajuta la sintetizarea hormonilor si enzimelor, la mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui si la eliminarea toxinelor din organism. Importanta aminoacizilor este la fel de mare ca si cea a vitaminelor; unele nu pot functiona fara o cantitate suficienta din ceilalti.
           La ora actuala se cunoaste un numar de douazeci si doi de aminoacizi. Opt dintre acestia sunt considerati aminoacizi esentiali. Spre deosebire de ceilalti, cei opt nu pot fi sintetizati de organismul uman si trebuie obtinuti din hrana zilnica sau din suplimente. Un al noualea aminoacid, histidina, este considerat esential numai pentru copii. Pentru ca organismul sa poata sintetiza si utiliza in mod eficient proteinele, este necesara prezenta tuturor aminoacizilor in proportii corespunzatoare. Chiar si absenta temporara a unui singur aminoacid poate afecta in mod negativ sinteza proteinelor.
          Aminoacizi:
- alanina
- arginina
- asparagina
- acidul aspartic
- cisteina
- cistina
- acidul glutamic
- glutamina
- glicina
- histidina (esential pentru copii)
- izoleucina (esential)
- leucina (esential)
- lisina (esential)
- metionina (esential)
- ornitina
- fenilalanina (esential)
- prolina
- serina
- treonina (esential)
- triptofanul (esential)
- valina (esential)
          Aminoacizii ca atare sunt astazi disponibili atat sub forma de combinatii cat si ca suplimente individuale, deoarece s-a dovedit ca ei au proprietati de a imbunatati starea de sanatate - de la stimularea sistemului imunitar si pana la reducerea dependentei fata de droguri. Este insa indicat ca atunci cand va hotarati sa luati suplimente cu aminoacizi sa adaugati de asemenea si vitaminele implicate in metabolismul acestora (vitaminele B6, B12 si nicotinamida). Sinteza proteinelor este conditionata de un raport corespunzator intre aminoacizii esentiali si cei neesentiali, precum si intre cei esentiali unul fata de celalalt (lisina trebuie sa se afle in raport de 2 la 1 fata de metionina, de 3 la 1 fata de triptofan si asa mai departe).
          Atentie! Este contraindicat si periculos sa folositi in mod regulat suplimentele in locul alimentatiei obisnuite sau sa le luati in cantitati mari, fara avizul unui medic.
          Triptofanul
          Este un aminoacid esential utilizat de creier, impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu, pentru a produce serotonina – un neurotransmitator care inlesneste ca mesajele creierului sa ajunga la unul din mecanismele biochimice ale somnului.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Contribuie la inducerea somnului natural. Reduce sensibilitatea la durere. Actioneaza ca un antidepresiv non-medicamentos. Atenueaza migrenele. Ajuta la reducerea anxietatii si tensiunii nervoase. Contribuie la atenuarea anumitor simptome ale tulburarilor chimice produse de alcool si se foloseste ca adjuvant in controlul alcoolismului.
          Surse naturale
          Branza de vaci, lapte, carne, peste, carne de curcan, banane, curmale uscate, alune si toate alimentele bogate in proteine.
          Atunci cand este folosit ca relaxant, triptofanul trebuie luat in cursul zilei, intre mese, cu apa sau suc de fructe si nu cu lapte sau alte proteine. Atunci cand se doreste inducerea somnului, triptofanul trebuie administrat intr-o doza de 500 mg, cu o ora si jumatate inainte de culcare, alaturi de 100 mg vitamina B6, 100 mg nicotinamida si 130 mg magneziu chelatizat (cu apa sau suc). Nu se recomanda doze unice de 2 peste 2 grame.
          Fenomenala Fenilalanina
          Fenilalanina este un aminoacid esential care functioneaza ca neurotransmitator; cu alte cuvinte, ea are rolul de a duce semnalele intre celulele nervoase si creier.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?>
          Reduce pofta de mancare. Mareste apetitul sexual. Imbunatateste memoria si vioiciunea mentala. Atenueaza depresiile.
          Surse naturale
          Toate alimentele bogate in proteine, miezul de paine, produsele de soia, branza de vaci, laptele smantanit, migdalele, nucile, semintele de dovleac si susanul.
          Atentie! Fenilalanina este contraindicata femeilor gravide sau persoanelor care sufera de fenilcetonurie ori cancer al pielii. Inainte de a recurge la suplimente sintetice, incercati sa-i mai oferiti aminoacidului natural o sansa. Totusi, trebuie sa stiti ca fenilalanina nu poate fi metabolizata daca organismul dumneavoastra are un deficit de vitamina C. Fenilalanina nu creaza obisnuinta, dar poate ridica tensiunea arteriala!
          DL-Fenilalanina
          Prin producerea si activarea anumitor hormoni asemanatori morfinei, numiti endorfine, DL-Fenilalanina intensifica si prelungeste raspunsul anestezic al organismului la rani, accidente si boli. Anumite sisteme enzimatice din corp distrug in mod continuu endorfinele, dar DL-Fenilalanina are actiune inhibitoare asupra enzimelor respective, permitand acestor „anestezice” naturale sa-si exercite efectul. Efectul DL-Fenilalaninei il egaleaza si uneori chiar il depaseste pe cel al morfinei si al altor derivati de opiu, dar acest aminoacid esential difera de medicamentele disponibile obtinute doar cu reteta sau fara prin urmatoarele:
- nu creaza obisnuinta
- efectul anestezic creste in timp (fara a dezvolta toleranta)
- are o puternica actiune antidepresiva
- poate asigura un efect anestezic continuu timp de o luna, fara administrarea unei alte medicatii
- nu este toxic
- poate fi combinat cu orice alta terapie pentru a-i mari efectul, fara a se inregistra efecte adverse.
          Ce poate face el pentru dumneavoastra?
          Actioneaza ca un anestezic natural in cazuri de osteoartrita, artrita reumatoida, dureri lombare, migrene, crampe musculare si carcei, dureri postoperatorii si nevralgii.
          Atentie! DL-Fenilalanina este contraindicata femeilor gravide sau persoanelor care sufera de fenilcetonurie sau hipertensiune. Este in mod obisnuit disponibila sub forma de tablete de 375 mg.
          Lisina
Este un aminoacid esential pentru formarea proteinelor strict necesare organismului uman. Este indispensabila pentru crestere, refacerea tesuturilor si producerea de anticorpi, hormoni si enzime.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Reduce incidenta si / sau previne infectiile herpetice simplex. Asigura o capacitate ridicata de concentrare. Utilizeaza eficient acizii grasi necesari pentru producerea de energie. Ajuta la atenuarea unor deficiente de fertilitate.
          Surse naturale
          Peste, lapte, carne, branza, drojdie, oua, produsele din soia, toate alimentele bogate in proteine. Batranii, in special barbatii, au nevoie de mai multa lisina decat tinerii. Daca va deranjeaza herpesul, suplimentele de lisina in doze de 3-6 grame zilnic, plus alimente cu un continut ridicat in acest aminoacid sunt in mod sigur recomandabile.
          Arginina
          Acest aminoacid este necesar pentru functionarea normala a glandei pituitare (hipofiza). Alaturi de ornitina, fenilalanina si alte substante cu actiune neurologica, arginina este indispensabila pentru sinteza si eliberarea hormonului de crestere al glandei pituitare. Necesarul de arginina este mai mare la barbati deoarece lichidul seminal contine 80% din cantitatea totala a acestui aminoacid si deficitul poate duce la sterilitate.
          Ce poate face ea pentru dumneavoastra?
          Mareste cantitatea de sperma. Contribuie la raspunsul imun al organismului si ajuta la vindecarea ranilor. Permite metabolizarea depozitelor de lipide din organism si tonifica tesutul muscular. Asigura vioiciunea fizica si mentala. De asemenea, arginina si ornitina ajuta la eliminarea din organism a produsului de excretie al parazitilor (amoniacul, sub forma de uree) foarte toxic pentru creier.
          Surse naturale
          Nuci, floricele de porumb, roscove, dulciurile pe baza de gelatina, ciocolata, orezul brun, faina deovaz, stafidele, semintele de susan si floarea soarelui, painea integrala de grau si toate alimentele bogate in proteine.
          Atentie! Nu administrati arginina copiilor in crestere (poate cauza gigantism) sau suferinzilor de schizofrenie. Suplimentele si alimentele bogate in arginina sunt contraindicate tuturor celor care au herpes. L-arginina luata in combinatie cu L-ornotina poate ajuta la scaderea in greutate.
          Stimulatorii hormonilor de crestere
          Sunt elemente nutritive care activeaza producerea de hormoni de crestere in organism.
          Ce pot face pentru dumneavoastra hormonii de crestere?
          Ajuta la arderea grasimilor si la conversia lor in energie si in fibre musculare. Imbunatatesc rezistenta la boala. Accelereaza vindecarea ranilor. Contribuie la refacerea tesuturilor. Intaresc tesutul conjunctiv asigurand tendoane si ligamente sanatoase. Intensifica sinteza proteinelor pentru cresterea musculaturii. Reduc nivelul de uree din sange si urina.
          Stimulatorii importanti ai hormonilor de crestere sunt aminoacizii: ornitina, arginina, triptofan, glicina si tirosina care actioneaza sinergetic (mai eficient impreuna decat separat) cu vitamina B6, nicotinamida, zincul, calciul, magneziul, potasiul si vitamina C, pentru a declansa secretia nocturna a hormonilor de crestere. Maximul acestei secretii este atins la aproximativ nouazeci de minute dupa momentul adormirii. Cantitatea de hormoni de crestere naturali scade pe masura ca inaintam in varsta, iar spre cincizeci de ani inceteaza complet. Insa prin suplimentarea dietei zilnice cu aminoacizi si vitamine, productia de hormoni poate fi readusa la nivelurile specifice varstei tinere.
          Alti aminoacizi uimitori: glutamina si acidul glutamic
          Acidul glutamic functioneaza in principal ca un combustibil pentru creier. El are capacitatea de a aduna excesul de amoniac din organism – care poate inhiba activitatea de inalta performanta a creierului - convertindu-l in glutamina. Pe langa faptul ca dezvolta inteligenta (ridicand chiar coeficientul de inteligenta al copiilor retardati), glutamina s-a dovedit utila si in controlul alcoolismului. De asemenea, s-a descoperit ca reduce timpul de vindecare a ulcerelor si atenueaza oboseala, depresiile si impotenta. In ultima vreme a fost utilizata cu succes in tratamentul schizofreniei si senilitatii.
          Atentie! Desi glutamina si acidul glutamic sunt diferite de glutamatul monosodic, persoanele cu o oarecare sensibilitate la acesta din urma, pot suferi reactii alergice si, in consecinta, este indicat sa consulte un medic inainte de a lua astfel de suplimente.
          Acidul aspartic
          Acidul aspartic ajuta la eliminarea excesului de amoniac din organism, ajutand la protejarea sistemului nervos central. Cercetari recente au aratat ca acidul aspartic ar putea fi un factor important in marirea rezistentei la oboseala. Atletii carora li s-a administrat saruri de acid aspartic (500 mg, 1-3 ori / zi) au inregistrat o crestere considerabila a fortei si rezistentei fizice.
          Cistina si cisteina
          Cistina este forma stabila a aminoacidului cu sulf numit cisteina – un factor important in prevenirea imbatranirii precoce. Cele doua forme pot fi considerate in cadrul metabolismului ca un singur aminoacid, organismul transformandu-le rapid una in cealalta dupa necesitate. Cuplul cistina / cisteina poate de asemenea actiona ca agent protector impotriva efectelor daunatoare ale altor metale, precum si impotriva radicalilor liberi periculosi formati in organism de tutun si alcool. Un supliment de cisteina luat de 3 ori pe zi, cu vitamina C (in raport de 1-3) este recomandabil fumatorilor si celor care consuma alcool (nu trebuie luate pe stomacul gol). Cercetari recente au aratat ca doze terapeutice de cisteina pot conferi o protectie importanta impotriva razelor X si a radiatiilor nucleare. S-a descoperit de asemenea ca L-cisteina poate penetra si distruge teniile si ascarizii (paraziti)!
          Atentie! Doze mari de cisteina / cistina nu sunt recomandabile persoanelor care sufera de diabet (pot inhiba efectul insulinei).
          Glicina
          Este utila in tratamentul disfunctiilor hipofizare si, deoarece furnizeaza cantitati suplimentare de creatina, a dat rezultate bune in tratamentul distrofiilor musculare progresive. Astazi, un mare numar de nutritionisti utilizeaza glicina in taratamentul hipoglicemiei, deoarece acest aminoacid stimuleaza formarea glucagonei care mobilizeaza glicogenul, eliberat apoi in sange sub forma de glucoza. Este eficienta si in tratamentul hiperaciditatii gastrice, fiind inclusa in numeroase preparate antiacide. De asemenea, s-a dovedit utila si in anumite tipuri de acidemie (pH scazut al sangelui), in mod special in cele cauzate de dezechilibrul leucinei, manifestat prin mirosul puternic neplacut al sudorii si respiratiei.
          Tirosina
          Desi nu face parte dintre aminoacizii esentiali, tirosina este un neurotransmitator de prima clasa, ea detinand un rol important in stimularea si modificarea activitatii cerebrale. Studii clinice au aratat ca suplimentarea cantitatii de tirosina ajuta in cazul anxietatii si depresiei rezistente la medicatia obisnuita. Tirosina s-a dovedit eficienta si in cazul cocainomanilor.
          L-Glutation
          Este supranumit „o tripla amenintare la adresa imbatranirii”. De fapt, glutationul este o tripeptida a carei sinteza porneste de la L-cisteina, acidul L-glutamic si glicina. Are actiune antioxidanta, proprietati antitumorale si functioneaza ca un accelerator al respiratiei la nivelul creierului. Este folosit ca adjuvant in tratamentul alergiilor, cataractei, diabetului, hipoglicemiei si artritei, precum si preventiv impotriva efectelor secundare ale dozelor mari de radiatii in chimioterapie si tratamente cu raze X. Ofera protectie impotriva efectelor daunatoare ale fumului de tigara si alcoolului.
          L-Carnitina
          Pe langa rolul important pe care il joaca in transformarea depunerilor de grasime din organism in energie, L-carnitina s-a dovedit utila in controlul hipoglicemiei, in atenuarea atacurilor de angina, fiind benefica pentru suferinzii de diabet si boli de ficat sau rinichi. Administrata sportivilor, carnitina permite acestora efectuarea de eforturi sustinute pe o perioada indelungata de timp. L-carnitina este un aminoacid indispensabil pentru buna functionare a inimii. Principalele surse naturale de carnitina sunt carnea si produsele lactate.
          Suplimentele cu acizi grasi Omega-3 si Omega-6
          Acizii grasi omega-3 constituie un element de baza al pestelui si al unturii de peste. Ajuta la prevenirea aterosclerozei, reduc nivelul de colesterol LDL si trigliceridele, micsoreaza vascozitatea sanguina si contribuie la preintampinarea atacurilor de inima. Scad tensiunea arteriala, stimuleaza sistemul imunitar, usureaza manifestarile artritei reumatoide, ofera protectie fata de lupusul eritematos, protejeaza organismul impotriva migrenelor si a bolilor de rinichi.
          Care este diferenta dintre acizii grasi Omega-3 si Omega-6 in cazul unui regim de reducere a nivelului de colesterol? Una singura: numai acizii omega-3 determina si scaderea nivelului de trigliceride.
          Suplimentele cu enzime
          Enzimele sunt necesare pentru digestie, deoarece inlesnesc eliberarea vitaminelor, mineralelor si aminoacizilor din alimente. Ele actioneaza asemeni unor catalizatori, adica au capacitatea de a determina o reactie interna fara ca ele insele sa fie modificate sau distruse in cursul procesului. Anumite conditii termice pot distruge enzimele. Sursa cea mai eficienta de enzime o constituie fructele, legumele, ouale, carnea si pestele – crude, negatite. Fiecare enzima actioneaza asupra unui anumit aliment; nici una nu o poate inlocui pe cealalta. Cantitatea redusa insuficienta, sau absenta fie si a unei fie si a unei enzime pot determina imbolnavirea organismului. Enzimele al caror nume se sfarseste in „aza” au fost denumite pornind de la substanta alimentara asupra careia actioneaza. De exemplu, enzima corespunzatoare fosforului se numeste fosfataza; cea care prelucreaza zaharul este zaharaza.
          Amilaza scindeaza carbohidratii. Sursa: vegetala, animala, microbiana.
          Bromelaina degradeaza proteinele si are un efect antiinflamator natural. Sursa: vegetala. Bromelaina este folosita in multe tari pentru cresterea absorbtiei si utilizarii antibioticelor.
          Celulaza degradeaza fibrele. Sursa: microbiana.
          Chimotripsina scindeaza proteinele si reduce inflamatia. Sursa: animala.
          Fitaza degradeaza acidul fitic din plante. Sursa: microbiana.
          Invertaza degradeaza carbohidratii, in special zaharul. Sursa: microbiana.
          Lactaza scindeaza zaharul din lapte (lactoza). Sursa: microbiana.
          Lipaza are rolul de a descompune grasimile si de a facilita utilizarea lor ulterioara pentru a hrani celulele epidermei, pentru a proteja corpul impotriva echimozelor si a preveni patrunderea in organism a virusilor infectiosi si a alergenilor.
          Maltaza degradeaza carbohidratii, in special maltoza. Sursa: microbiana.
          Pancreatina scindeaza proteinele, grasimile si carbohidratii. Sursa: animala.
          Papaina degradeaza proteinele si are o actiune antiinflamatorie naturala. Sursa: vegetala.
          Pepsina este o enzima digestiva vitala care descompune proteinele alimentare transformandu-le in aminoacizi. In lipsa pepsinei, proteinele nu ar putea fi utilizate pentru a asigura o piele sanatoasa, o structura osoasa rezistenta, musculatura puternica si o compozitie corespunzatoare a sangelui.
          Renina este o enzima digestiva care determina coagularea laptelui si transformarea proteinei corespunzatoare, caseina, intr-o formaa utilizabila de catre organismul uman. Renina permite eliberarea mineralelor importante din lapte – calciu, fosfor, potasiu si fier – utilizate apoi pentru a stabiliza balanta hidrica, pentru a consolida sistemul nervos si a forma dinti si oase sanatoase.
          Sucraza scindeaza sucroza si maltoza (zaharuri). Sursa: microbiana.
          Tripsina degradeaza proteinele si are un efect antiinflamator natural. Sursa: animala.
          Acidul clorhidric existent in stomac actioneaza asupra alimentelor mai greu digerabile, ca de exemplu carne fibroasa, carne de pasare si vegetale. El contribuie la digestia proteinelor, calciului si fierului. In lipsa acidului clorhidric pot apare probleme ca anemia pernicioasa, carcinomul gastric, aclorhidria congenitala si diverse alergii. Datorita faptului ca stresul, tensiunea nervoasa, nelinistea si supararea inainte de masa, ca si lipsa unor vitamine, in special B complex, pot cauza deficiente de acid clorhidric, multi dintre noi au o astfel de carenta fara macar sa banuiasca. Daca va inchipuiti ca aveti probleme de hiperaciditate sau arsuri gastrice pentru care va administrati cu de la dumneavoastra putere o medicatie antiacida, trebuie sa tineti seama de faptul ca simptomele hiperaciditatii si cele determinate de hipoaciditate sunt identice, iar in acest caz tratamentul antiacid nu va poate fi decat extrem de daunator. Dr. Alain Nittler, autorul cartii „Un nou tip de medic”, a declarat cu hotarare ca orice persoana care a depasit varsta de patruzeci de ani trebuie sa ia suplimente de acid clorhidric. Cele mai indicate sunt formele in care acidul este inclus alaturi de betaina sau acid glutamic.
          Atentie! Daca suferiti de ulcer gastric, cereti sfatul medicului inainte de a utiliza astfel de suplimente.
Bibliografie: Earl Mindell - "Biblia vitaminelor",editura Elit, Ploiesti, 2000